woensdag 7 februari 2018

Zwemmen tegen kanker

Velen van u weten dat ik longkanker heb en dat mijn ziekte ongeneeslijk is. Vorige week was ik, zoals elke zes weken, bij mijn specialist voor een evaluatie. Het afgelopen jaar bleek bij eerdere evaluaties steeds dat de behandeling aansloeg en de ziekte stabiel bleef. Deze week was het nieuws helaas minder positief. De tumor en de uitzaaiingen zijn de afgelopen tijd toegenomen. Ik wist dat dit moment een keer zou komen. Tot nu toe heb ik geluk gehad dat ik dit moment een tijd voor me uit heb kunnen schuiven.
Concreet betekent het dat ik stop met chemotherapie en overstap op immunotherapie. Dat is een therapie waarbij mijn eigen afweersysteem geholpen gaat worden om de kanker te bestrijden. Op het gebied van de – nog vrij nieuwe - immunotherapie is de afgelopen jaren flink voortuitgang geboekt. Daardoor is de kans dat dit kan helpen om nog wat meer tijd van leven te krijgen, reĆ«el. Of dit bij mij ook echt lukt, is niet te voorspellen. Dat is echt afwachten.

De onzekerheid over het verloop van mijn ziekte maakt  weer eens duidelijk hoe belangrijk onderzoek naar kanker is. Door onderzoek komen er steeds weer nieuwe behandelmethoden, met meer mogelijkheden op genezing of verlenging van leven. Daar is veel geld voor nodig.


Een tijdje geleden klopten twee inwoonsters bij de gemeente aan, Limore Noach en Marije Zuidervaart. Zij gaan op zondag 2 september een zwemevenement in onze gemeente organiseren: Swim to Fight Cancer - Stichtse Vecht. De bedoeling is dat zoveel mogelijk inwoners en organisaties meedoen, waarbij zij zich laten sponsoren door familie, vrienden en bedrijven.

Het zwemevenement vindt plaats vanuit de organisatie Fight Cancer. Deze organisatie noemt zichzelf het eigenzinnige jongere zusje van het landelijk bekende KWF Kankerbestrijding. Zij willen met aansprekende en sportieve activiteiten het belang van kankerbestrijding onder de aandacht brengen bij jongvolwassenen. De opbrengsten van Fight Cancer gaan via KWF Kankerbestrijding naar wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie. Dit jaar vinden onder andere in Tilburg, Hoorn, Apeldoorn, Eindhoven en Doetinchem activiteiten plaats.

De gemeente is onder de indruk van het enthousiasme en de belangeloze inzet van de initiatiefneemsters en ondersteunt dit initiatief. Wij verlenen alle medewerking want er komt veel kijken bij zo’n groot evenement. Denk aan vergunningverlening, veiligheid en bereikbaarheid. En natuurlijk gaan wij zelf ook een team op de been brengen om het goede voorbeeld te geven!
Boom en Bosch in Breukelen wordt het start- en finishpunt, met de Vecht als decor en verbindende factor. Zoals de Vecht de dorpen van Stichtse Vecht verbindt, verbindt Swim to Fight Cancer alle inwoners van Stichtse Vecht om samen een vuist te maken tegen kanker.


Ik hoop van harte dat veel inwoners gehoor zullen geven aan de oproep om mee te zwemmen of een bijdrage te leveren door een zwemmer of een team te sponsoren. In het belang van al die mensen die in de toekomst nog geconfronteerd worden met deze ziekte.

Meer informatie vindt u op: www.swimtofightcancer.nl

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten