maandag 18 juli 2005

Burgemeestersweblog

Het Leidsch Dagblad opende vanmorgen het regiokatern met de kop: Eerste Kamer laat zich kritisch uit over vorming Teylingen. Journalist Rosa van der Veer heeft een stevige analyse losgelaten op de vragen die door een aantal fracties in de Eerste Kamer zijn gesteld aan de minister. Opmerkelijk is inderdaad dat het met name de regeringspartijen zijn die zich nogal kritische hebben uitgelaten over het herindelingsvoorstel van Minister Remkes. De reacties verschillen overigens niet zo heel veel van de reacties die in de afgelopen periode door de fracties in de Tweede Kamer (?) waren opgesteld. Zoals u weet besloot de Tweede Kamer uiteindelijk toch om in te stemmen met het voorstel. Ik neem op dit moment dus maar even aan dat de Eerste Kamer in dit stadium niet meer tot een andere conclusie zal komen. Voor de drie gemeenten, maar Warmond in het bijzonder, zou dat toch een kleine ramp betekenen. Op grond van de wet die bij herindelingen van toepassing is zijn wij namelijk verplicht alle voorbereidingen te treffen die nodig zijn voor de fusie per 1 januari a.s. Die voorbereidingen zijn momenteel in zo'n ver gevorderd stadium dat de weg terug ondenkbaar is geworden.

Vanmorgen had ik een afspraak met de gemeentesecretaris van de gemeente Oude IJsselstreek, een nieuwe gemeente in de provincie Gelderland die met ingang van 1 januari jl. is ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Genderingen en Wisch. Een ervaringsdeskundige op het gebied van herindelingen dus, maar ook een goede bekende van me, want hij was tot eind vorig jaar gemeentesecretaris in Hillegom. Daar hebben we bijna 7 jaar samengewerkt zodat het naast een nuttig gesprek ook prettig was om weer eens even bij te praten. Uit het gesprek heb ik veel nuttige tips overgehouden die ik weer kan gebruiken bij de besluiten die wij de komende maanden moeten nemen. Het besturen van een gemeente is voor een belangrijk deel ook kijken hoe anderen het doen.

Vandaag kreeg ik de laatste editie van het Burgemeestersblad onder ogen. Dit is een nieuwsbrief van het Nederlands Genootschap van burgemeesters. In deze uitgave een apart artikel over burgemeesters die een weblog bijhouden. En ja hoor, in de inleiding van het artikel tref ik mijn naam aan naast die van Gerd Leers, Ruud Vreeman en Jan Rijpstra. In het artikel citeert men Nienke Mulder. Zij studeerde onlang af in de Toegepaste Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente met een scriptie over weblogs voor lokale politici. Zij is van mening dat de sterke kant van een weblog is dat het iets persoonlijks, iets informeels is. Ze vindt dat dit vooral zo moet blijven. De weblog moet geen beleidsinstrument van de gemeente worden, het is iets van de gemeente zelf. Ik ben het daar van harte mee eens. (Het complete onderzoek is voor de fijnproevers onder u overigens terug te vinden op www.bloggenvoordepubliekezaak.nl)

Het artikel beschrijft even verderop ook direct hoe moeilijk het is om dit zo te houden. Blijkens de uitspraken van een universitair docent bestuursrecht zijn ook de teksten uit mijn weblog aan te merken als schriftelijke informatie van de gemeente. Alles wat ik schrijf kan tegen me gebruikt worden zal ik maar zeggen. Ook met uw eventuele reacties mag ik niet vrijblijvend omgaan. Het is maar dat u het weet, voor een burgemeester hebben de zaken vaak een formele kant en dat gaat zo nu en dan ten koste van spontaniteit en persoonlijk contact met de inwoners. Voor mij is dat overigens juist reden om door te gaan met mijn weblog.

Tot morgen.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor de complimenten. Ik zie het als een uitdaging om vooral door te blijven gaan.

    BeantwoordenVerwijderen