vrijdag 2 december 2016

Burgernet


Vorige week hoorde ik dat dankzij Burgernet een man is aangehouden die via een babbeltruc geld afhandig had gemaakt van een inwoner uit Oud-Zuilen. Deze had geld had gegeven aan de man die zei dat hij pech had met zijn auto. Aangezien de inwoner het niet vertrouwde, ging hij zoeken op internet. Daar zag hij dat de man een oplichter was. Het ging om een gering bedrag, maar de inwoner vond het toch belangrijk om het te melden bij de politie.

Na zijn telefoontje startte de politie een Burgernetactie. Na enkele minuten al belde een Burgernet-deelnemer. Hij vertelde dat hij de man net was tegengekomen. De politie ging naar de bewuste plek toe en trof de gezochte in de omgeving aan. Hij werd aangehouden en ingesloten op het bureau. Later bleek dat de man eerder die dag nog een poging tot oplichting had gedaan. De politie onderzoekt de zaak verder.



Deze succesvolle actie laat zien dat we met Burgernet sneller personen opsporen. In Stichtse Vecht mag bijna 10% van de inwoners zich ‘Burgernetter’ noemen. Dat vind ik echt geweldig! Het toont aan dat onze inwoners zeer betrokken zijn bij de eigen omgeving. Hun ogen en oren helpen de politie bij het terugvinden van vermiste en verdachte personen. Zo worden ook inbraken tegengegaan. Uiteindelijk leidt dat tot een veilige woonomgeving. Juist daarom blijf ik het belangrijk vinden om Burgernet onder de aandacht te houden.



Het succes van Burgernet schuilt in de samenwerking van gemeente, politie en inwoners. Door samen te werken versterken we elkaar. Inwoners kennen de buurt en zien snel als er iets niet in de haak is. De politie heeft opsporingsmiddelen en de gemeente kan daarbij ondersteunen. Alle partijen dragen zo bij aan de veiligheid in de wijken. Inwoners doen graag mee, heb ik gemerkt. Dat is niet zo verwonderlijk. Het geeft toch een mooi gevoel als je iets hebt kunnen bijdragen aan een opsporingsactie?



Momenteel telt Stichtse Vecht 6.170 burgernetdeelnemers; dat is circa 9,6% van de totale bevolking. Hoe meer inwoners lid zijn van Burgernet des te groter is de kans dat bijvoorbeeld inbraken, overvallen en vermissingen worden opgelost. Ik maak al jaren gebruik van Burgernet en ik wil u allen aansporen om ook mee te doen.



Ik zou het mooi vinden als eind 2016 minimaal 10% van de inwoners deelnemer is. Daarom loven we een prijs uit. De 6.300ste burgernetdeelnemer zetten we in het zonnetje. Ik nodig hem uit voor een kop koffie. Hij mag een dienst met de politie meedraaien. En hij mag mee op surveillance en krijgt een kijkje achter de schermen op het politiebureau. Voorwaarden zijn wel dat de winnaar minimaal 18 jaar is en – uiteraard - van onbesproken gedrag.



Wilt u zich aanmelden voor Burgernet? Ga snel naar www.burgernet.nl.

Tot ziens.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten