donderdag 11 september 2008

Monumentale marktwerking

'Als betrokken burger van deze stad en liefhebber van ons historische centrum wil ik u graag de volgende kwestie voorleggen. Het valt mij op dat de laatste tijd de verkoopborden in de binnenstad steeds groter en aanweziger worden. Met name gaat het dan om borden en doeken op de grotere monumenten van onze stad.' Zo begon een brief van een inwoner uit onze stad die ik vanmorgen onder ogen kreeg. De briefschrijver brengt hiermee een gevoel onder woorden dat mij ook wel eens bekruipt wanneer ik rondkijk in onze historische binnenstad. Veel van deze verkoopborden zijn in strijd met wettelijke bepalingen en daar kan de gemeente tegen optreden. Dat zouden we wat mij betreft ook moeten doen.

Los daarvan ben ik als wethouder van Economische Zaken vooral geinteresseerd in de vraag waarom ondernemers in onze stad in strijd met de regels toch onze historische binnenstad met deze borden ontsieren.

Op bijgaande foto, die ik van een site van een van onze bedrijfsmakelaars haalde, is een goed voorbeeld te zien. De beschrijving van het object begint als volgt: 'Het betreft hier een monumentale kantoorruimte gelegen in het centrum van Leiden. Het is een kantoorruimte met veel authentieke elementen, sfeervolle lichtinval en organische vormen. Gevel met jugendstilachtige uitstraling.'
Uit de tekst blijkt dat de makelaar de waarde van dit historische pand goed in weet te schatten. Hij weet ook dat deze historische kwaliteit voor de eigenaar een mooi bedrag aan extra huur kan opbrengen. Des te meer blijf ik me afvragen waarom de makelaar met zijn bord zoveel afbreuk doet aan al deze kwaliteit.

Ik hoop dat verhuurders en potentiele huurders het met me eens zijn. Als dat zo is dan vormen dit soort borden dus alleen maar een antireclame voor de makelaar zelf. Hoe groter de borden hoe groter de antireclame. Het zou toch mooi zijn als de marktwerking er dan verder voor zorgt dat deze borden uit het historische straatbeeld gaan verdwijnen.

En mocht de marktwerking hier zijn werk niet doen, dan roep ik op deze plaats de lokale makelaars op om op korte termijn een onderlinge afspraak te maken dit soort borden uit het historische centrum te weren. Ik weet tenslotte dat ook makelaars maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

  1. De pot verwijt de ketel? De gemeente Leiden laat zelf ook door diezelfde makelaar levensgrote borden op de monumenten plaatsen die ze zelf voor de hoofdprijs verkoopt(o.a. Garenmarkt). En dat is logisch! U bent toch Wethouder Economie en geen filantropische instelling? Vergeet niet dat een monument nooit haar kwaliteit kan behouden als het niet wordt verhuurd. En om te verhuren heb je o.a. een bord nodig. Als de gemeente haar (verpauperde) monumenten wil redden moet ze zich niet op tijdelijk "ontsierende" verhuurborden focussen, maar met name op bestemmingsverruimingen en snellere "meedenkende" bouwaanvraagprocedures, zodat burgers/ondernemers niet langer worden gestraft i.p.v. beloond bij restauraties.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien dat de Wethouder Economische Zaken eens een cursusje marketing moet krijgen.

    Etaleren is verkopen!

    BeantwoordenVerwijderen