donderdag 10 augustus 2017

Code Oranje


De term ‘Code Oranje’ is u vast bekend. Het KNMI gebruikt deze term als waarschuwing om aan te geven dat er slecht of gevaarlijk weer verwacht wordt, met grote impact op de samenleving. Denk aan extreme regen, storm, onweersbuien of gladheid, waarbij er kans is op schade, letsel of veel overlast. ‘Code Oranje’ wil eigenlijk zeggen: wees voorbereid!
Sinds vorig jaar is deze term in Nederland ook op een andere manier in gebruik. Een groep van burgemeesters, wethouders, ondernemers, raadsleden, wetenschappers en actieve inwoners heeft toen  'Code Oranje' afgekondigd. Die ‘Code Oranje’ gaat over onze democratie. De groep vindt dat het tijd is voor een nieuwe democratie. En de groep vindt dat ook urgent. Vooral omdat er op 21 maart 2018 verkiezingen voor de gemeenteraad zijn. Niet voor niets heet de groep daarom: “Code Oranje.’’ Dat wil hier zeggen: bereid je voor op een nieuwe democratie! 

Inwoners hebben de behoefte én zeker ook de vaardigheden om hun leefomgeving te beïnvloeden en om betrokken te zijn bij hun woonplaats en hun bestuur, aldus ‘Code Oranje.’
Dat lijkt me een prima standpunt. Besluiten van het gemeentebestuur moeten naar mijn idee nog veel meer gebaseerd zijn op de kracht en de ideeën in de samenleving, dwars door politieke kleuren en bevolkingsgroepen heen. En het kan ook!  In veel dorpen en steden is er al ervaring opgedaan met vormen van nieuwe democratie.
Ik ben er voorstander van dat het bestuur van Stichtse Vecht zoekt naar nieuwe vormen van democratie. Tijdens de Midzomerbijeenkomst op 29 juni heb ik daar o ok aandacht voor gevraagd. Wij moeten èchte betrokkenheid van inwoners, bedrijven en organisaties bij de besluitvorming realiseren, om zo weer vertrouwen te kweken in het bestuur en nieuwe inspiratie te laten ontstaan. Zodat u ervaart dat de gemeente een krachtig  bestuur is, dat concreet bijdraagt aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Omdat gebruik gemaakt wordt van de kracht van de samenleving van Stichtse Vecht en omdat dit leidt tot betere besluitvorming. 
Zeker, ook in Stichtse Vecht zijn er al allerlei mogelijkheden voor mensen om hun stem te laten horen. Vooraf, bij de voorbereiding van besluiten via klankbordgroepen, wijk- en dorpsraden, het   inbrengen van bezwaar of bij de besluitvorming in de commissie- en raadsvergaderingen. Daar wordt goed naar geluisterd. Maar er is meer nodig dan luisteren alleen. Het gaat om het echte gesprek. Het zou mij een lief ding waard zijn om u, onze inwoners, nog meer bij het politieke debat te betrekken en te laten meebeslissen over beleid.
In een nieuwe democratie krijgen ideeën, kennis en initiatieven uit de samenleving de ruimte, denken we in oplossingen en proberen die uit.  Samenspraak kunnen we organiseren op steeds wisselende manieren, passend bij de aard, de omstandigheden en de omvang van een vraagstuk.
Na de zomer gaat de gemeenteraad zich buigen over de vraag in welke vorm de vernieuwing van de democratie bij ons gestalte kan krijgen. Ik ben daar bij voorbaat benieuwd naar!

1 opmerking: