
zaterdag 30 augustus 2008
KZ Leiden

dinsdag 26 augustus 2008
Hulde
Biurakn Hakhverdian, Mieke Cabout, Noeki Klein, Iefke van Belkum en Femke Dekker, het zijn allemaal olympische kampioenen en hebben op een of andere manier iets met Leiden te maken. Biurakn, Mieke, Noeki en Iefke maakten deel uit van het nationale dameswaterpoloteam en kwamen met goud terug. Femke Dekker maakte deel uit van het roeiteam van de dames 8 en kwam met een zilveren medaille thuis.
Toen eind vorige week duidelijk werd dat er zoveel Leidse kampioenen onderweg naar huis waren, heb ik besloten dat deze thuiskomst niet ongemerkt voorbij mocht gaan. Vanaf dat moment is er binnen het stadhuis samen met de betrokken sportverenigingen hard gewerkt om een passende ontvangst voor te bereiden. En vandaag was het dus zover.
Na een rondrit door de stad kwamen de kampioenen rond vijf uur aan bij het bordes in de Breestraat. Veel mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep om de kampioenen bij het stadhuis te komen begroeten. Als trotse wethouder Sport en voor deze gelegenheid ook loco-burgemeester, mocht ik de dames toespreken en namens de gemeente Leiden hen een presentje en bloemen aanbieden. Voor de winnaars van goud was er vervolgens de mededeling dat het college van burgemeester en wethouders had besloten om hun de 'gedenkspeld der gemeente Leiden in goud' toe te kennen wegens het leveren van een bijzondere sportprestatie. Een speld die wij eerder toekenden in 1988 aan Ronald Florijn en Nico Rienks die in 1988 in Seoul goud wonnen in de dubbel twee. In 1996 ontving hockeyer Tycho van der Meer de speld omdat hij met de heren hockeyselectie goud won in Atlanta. Na afloop van de bijeenkomst was er veel tijd voor felicaties en foto's.
Het was een geweldige gebeurtenis, 5 zulke kanjers ontvangen is uiteindelijk natuurlijk de droom van elke wethouder Sportzaken. Ik hoop dat ze de komende dagen ontzettend genieten van alle feestelijkheden en aandacht. Ze hebben het echt verdiend. Daarna is er natuurlijk weer de sport en ik weet zeker dat we van deze meiden nog veel meer gaan horen. Ik blijf ze in ieder geval volgen.
De bovenste foto ontving ik van de overbuurman in de Breestraat, waarvoor mijn hartelijke dank. Hij maakte de foto uit zijn zolderraam.
Tot ziens.
Amorphophallus titanum
maandag 25 augustus 2008
4-daagse

zondag 24 augustus 2008
Marathonnacht

Het is niet mijn gewoonte om mijn nachtrust voor dit soort activiteiten te onderbreken, maar deze keer moest ik een uitzondering maken. Ik heb Kamiel in 2006 al eens in Leiden ontmoet (zie mijn weblog van 7 september 2006). Voor hem vormde deze Olympische Spelen een afsluiting van een mooie internationale sportcarriere. Alhoewel hij zelf misschien niet helemaal tevreden was met zijn resultaat, (hij eindigde op een 36e plaats in 2 uur, 20 min. en 30 seconden) kan ik

Zo rond 04. 00 uur ging ik weer naar huis. Het was een leuke ervaring.
Tot ziens.
donderdag 21 augustus 2008
City Hall

Zoals de meeste Leidse bedrijven kan City Hall altijd

Ik maakte gelijk een slechte beurt bij Cleo door te laat te komen op mijn eerste werkdag. Ze had gelukkig begrip voor mijn uitleg: ik wilde graag Olympische waterpolofinale zien tussen Amerika en Nederland, omdat drie van de Nederlandse speelsters uitkomen voor de Leidse sportclub ZVL. Ik was natuurlijk ongelofelijk blij toen de waterpolosters goud wonnen! Wat mij betreft reden om vandaag alvast alles in het werk te stellen om voor volgende week een huldiging voor te bereiden.
Nadat ik met Cleo de finale had doorgenomen, vertelde ze mij iets over de geschiedenis van het bedrijf en de werkzaamheden die ik vandaag mocht doen. Gehuld in een zwart shirt en een lang schort mocht ik 'luiklopen', namelijk bestellingen van de bar of keuken naar de tafels brengen en de tafels na afloop leegruimen en schoonmaken.

Tijdens de borrel voor de directies van de verschillende bedrijven heb ik iedereen uiteraard ontzettend bedankt voor de bereidwilligheid mij een dag als stagiair te laten meelopen. Ook de ambtenaren die mij de afgelopen weken hebben geholpen bij de organisatie van deze bezoeken heb ik nog eens apart genoemd. Dankzij al deze mensen heb ik de Leidse economie van een andere kant leren kennen en hebben deze acht mooie Leidse bedrijven de kans gekregen op een informelere manier met hun


woensdag 20 augustus 2008
W.P. Hartwijk & Zn. BV

Zoals de toevoeging “en zoon” al doet vermoeden, is de firma Hartwijk een echt familiebedrijf. Grootvader Hartwijk is ooit een winkel begonnen om de boeren die naar de beestenmarkt kwamen te voorzien van de nodige agrarische producten en gereedschappen. Ruim tachtig jaar later zit de familie nog steeds op dezelfde locatie aan de Nieuwe Beestenmarkt, maar hebben enorm uitgebreid, zowel qua assortiment als bedrijfsruimte.

Natuurlijk mocht ik vandaag ook meehelpen in de zaak. Na een korte introductie door eigenaren kreeg ik een mooie blauwe polo aan en mocht ik in de winkel assisteren bij de verkoop. Het mooie van deze stageplek is dat ik niet alleen medewerkers, maar ook klanten kon spreken. Grappig genoeg gingen niet al hun vragen over zwanenhalzen en koppelstukken, maar ook over politieke onderwerpen zoals het Aalmarktproject. Mensen konden mij vandaag direct “aan de toonbank” aanspreken en ik had weer eens de kans om over de toonbank uit te leggen waarom dingen gaan zoals ze gaan. Zo'n toonbank zouden we als bestuur ook in het stadhuis moeten hebben.

Morgen is mijn afsluitende stage bij café restaurant City Hall. Hier heb ik ook al mijn stagebegeleiders uitgenodigd om met mij terug te blikken op de afgelopen twee weken en vooruit te kijken naar de toekomst. Morgen spelen overigens ook de Nederlandse dames waterpolo in de finale bij de Olympische Spelen in Beijing. 3 spelers uit de nederlandse ploeg zijn afkomstig uit de succesvolle damesploeg van ZVL die ik in januari van dit jaar mocht feliciteren als Leidse sportploeg van het jaar 2007. Het zijn dus goede bekenden uit Leiden. Veel succes meiden!
dinsdag 19 augustus 2008
Du Prie
Daarna was het tijd voor mijn 6e stageadres. Vanmiddag was dat Du Prie bouw & ontwikkeling. Du Prie is een echt familiebedrijf, de leiding van het bedrijf is in handen van 2 generaties Du Prie. Het gaat om een zogenaamde ontwikkelende bouwer; naast het bouwbedrijf doet men zelf ook aan de ontwikkeling van bouwlocaties. Bij het bedrijf werken zo'n 100 mensen en zo'n 70% van de opdrachten komen uit de eigen stad. Een echt Leids bedrijf dus.
Na de smakelijke lunch, waarin ik met de heren Du Prie over deze zaken van gedachte gewisseld heb, was het tijd voor een rondleiding door het bedrijf en mocht ik ook zelf het gereedschap ter hand nemen.


Het vervullen van vacatures is niet eenvoudig. Goede mensen kunnen bij Du Prie dus altijd terecht. Dat neemt niet weg dat de huidige werknemers zich sterk verbonden voelen met het bedrijf en daar vaak al lang en met veel plezier werken.
Op deze locatie is ervoor gekozen om de bedrijvigheid te vervangen door woningbouw, waardoor de ruimte voor bedrijven in de stad weer een stukje verder is afgenomen. Toch pleit Du Prie er voor om er vooral voor te zorgen dat er in Leiden naast ruimte voor wonen, voldoende ruimte blijft voor bedrijven. In het verleden is hier wel eens te weinig aandacht voor geweest. Net als

Ook morgen ga ik op bezoek bij een typisch Leids familiebedrijf: Hartwijk en Zn., de “winkel van sinkel” aan de Nieuwe Beestenmarkt.
Tot ziens
maandag 18 augustus 2008
De Bink
Ik werd welkom geheten door commercieel directeur Jan Eradus en algemeen directeur Johan Schoonderwoerd. Onder het genot van een cappuccino en later ook een stuk taart (vanwege de verjaardag van Johan) vertelden ze mij wat over het bedrijf, hun producten, hun opdrachtgevers en de knelpunten waar zij als bedrijf mee te maken hebben.
Binnen de productie valt al snel op dat de overheid een grote opdrachtgever is. Zo drukken ze bij De Bink personeelsbladen voor Defensie, uitnodigingen voor Prinsjesdag en de welbekende geelzwarte rampeninstructiefolders (zie http://www.crisis.nl/). Paradoxaal genoeg levert dezelfde overheid hun een aantal problemen op. Een recent voorbeeld is de verpakkingsbelasting die ook van toepassing is op drukwerk. Over iedere doos, plastic wrapping en enveloppe moet belasting worden betaald en vervolgens ook bij de klant in rekening worden gebracht. Daarmee veroorzaakt deze maatregel een enorme hoeveelheid extra administratieve lasten voor dit bedrijf en haar klanten.
Ook op gemeentelijk niveau ziet De Bink nog wel wat verbeterpunten, met name op het gebied van bereikbaarheid en huisvesting. Het bedrijf kijkt uit naar de ontwikkeling van de Oostvlietpolder als bedrijventerrein. Doordat groei op de huidige locatie niet meer mogelijk is, moet men zich nu behelpen met uitbreiding op verschillende locaties in de stad of brengt men voorraad onder bij toeleveranciers. Logistiek is dat natuurlijk lastig en bovendien veroorzaakt dit weer allerlei extra vervoersbewegingen in de stad. Een grote nieuwbouwvestiging op een locatie zou daarvoor in de toekomst een oplossing kunnen zijn.
Directeur Johan vertelde mij het opmerkelijke feit dat er al jarenlang een wachtlijst bestaat van mensen die graag bij De Bink willen werken. Door een goede reputatie, goed salaris en voldoende opleidingsmogelijkheden binnen het bedrijf staan mensen letterlijk in de rij om hier te mogen werken! Dat is een zeldzaamheid binnen de Leidse economie, waar De Bink met recht trots op mag zijn.
Wat drukkerij De Bink gemeen heeft met een aantal andere bedrijven, waar ik tot nu toe stage heb gelopen, is dat ze een hoge kwaliteitsstandaard nastreven, langzaam maar stabiel groeien en tevreden en enthousiaste werknemers hebben. Dat lijkt toch wel de kern te zijn van een succesvolle onderneming in onze mooie stad.
Morgen ga ik stage lopen bij Du Prie Bouw & Ontwikkeling. Uiteraard krijgt u ook van deze stage een uitgebreid verslag.
Tot ziens.
vrijdag 15 augustus 2008
't Huis op de Waard
’t Huis op de Waard bestaat als zodanig sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar de betreffende stichting is al sinds 1783 in Leiden actief. Sinds die tijd is er veel veranderd in de samenleving, maar gelukkig is ’t Huis op de Waard met deze veranderingen meegegroeid. Ook op dit moment staan er weer een aantal veranderingen op stapel, met als belangrijkste inzet de wensen van de bewoners nog meer tegemoet te komen.
Zo zijn er plannen om het activiteitenprogramma aan te passen, het restaurant op te knappen en een bruin café in te richten. Per afdeling wordt er gekeken wat er verbeterd kan worden. Dit varieert van het verhogen van het opleidingsniveau van de verpleegkundigen tot het tweemaal per dag gaan aanbieden van warme maaltijden vanuit de keuken.
Na een warm onthaal e
Vervolgens kreeg ik een uitgebreide rondleiding door de keuken en het restaurant, waar ik natuurlijk niet ontkwam aan de hygiëne voorschriften: ik mocht een plastic schort voor en een papieren hoed op! Met buitengewoon veel enthousiasme kreeg ik van de chef kok uitleg over de gang van zaken binnen zijn keuken. Tot slot vertelde de verpleegkundige
Ik heb vandaag een goed beeld gekregen van wat er allemaal achter de schermen gebeurt in een zorginstelling. Vooral het personeel, dat een ongelofelijke warmte uitstraalt naar de bewoners, hebben indruk op mij gemaakt. Het is niet makkelijk om te werken in een omgeving waar je regelmatig te maken krijgt met vraagstukken van leven en dood geconfronteerd wordt, maar deze mensen doen dat met veel toewijding en enthousiasme. Daar heb ik het grootste respect voor.
Helaas kon ik niet blijven voor de warme lunch, maar ik heb de bewoners beloofd zeker een keer mee te komen eten.
Volgende week ga ik weer verder met mijn economische stages, met op maandag als eerste Drukkerij De Bink. Natuurlijk zal ik ook van deze stages verslag uitbrengen.
Tot ziens
donderdag 14 augustus 2008
Barnhoorn

Barnhoorn Bedrijfsmakelaardij is een jong, maar dynamisch bedrijf dat voor zakelijke en particuliere opdrachtgevers bedrijfsruimte zoekt, huurt, verhuurt en/of verkoopt. Ze spelen een belangrijke rol bij het vinden van goede bedrijfshuisvesting voor de ondernemers in de stad. Om dat ruimte voor bedrijven vooral in Leiden schaars is, vervullen ze hiermee een belangrijke rol in de stad.
Barnhoorn krijgt ook regelmatig te maken met de gemeente, omdat er natuurlijk altijd rekening gehouden moet worden met bestemmingsplannen en/of bouwvergunningen. Deze samenwerking verloopt echter prima.
Na een heerlijke welkomslunch met de medewerkers en een introductie door directeur Aad Barnhoorn (op de foto links), ben ik op pad gegaan om een te verhuren kantooretage in winkelcentrum de Stevensbloem te gaan bekijken. Op dit moment is het hoofdkantoor van AMREF Flying Doctors nog in dit bedrijfspand gevestigd, maar zij gaan naar een grotere ruimte aan de Plesmanlaan, aldus de directeur van AMREF Nederland Jacqueline Lampe.
Ik mocht daarom de 'te huur' posters aan de ramen plakken en een wervende tekst schrijven die binnenkort op de website van Barnhoorn gepubliceerd zal worden om dit pand onder de aandacht van potentiële huurders te brengen. Zo’n tekst moet natuurlijk wel aansprekend zijn, maar kan natuurlijk ook niet teveel worden opgeleukt, want dan val je bij de bezichtiging gelijk door de mand.
Net als de afgelopen twee dagen, was het ook vandaag een zeer leuke en vooral nuttige stagedag. Het is echt heel interessant om te zien waar bedrijven uit verschillende takken van sport (ICT, riolering, makelaardij) dagelijks mee te maken krijgen en welke rol de gemeente daarin vervult.
Daarnaast had ik vandaag uitgebreid de gelegenheid om eens wat door te praten over het vestigingsklimaat in de gemeente en de manier waarop de gemeente daar een rol in kan spelen. Een makelaar weet als geen ander uit te leggen hoe de markt voor bedrijfshuisvesting in elkaar zit en van die kennis moeten we als gemeente flink gebruik zien te maken. Dat is immers ook van belang voor de bedrijven in onze stad.
Tot ziens.
woensdag 13 augustus 2008
Riool.nl

Riool.nl (voorheen Barthen Rioolbeheer) is het grootste rioleringsbedrijf uit de regio en specialist in afvalverwerking en het ontstoppen, renoveren

Riool.nl heeft zich in twintig jaar ontwikkeld van een kleine onderneming met drie werknemers naar een groot bedrijf met 140 man personeel. Gelukkig is deze expansie niet ten koste gegaan van de kwaliteit of inzet van het bedrijf en de medewerkers. Riool.nl steekt bijvoorbeeld veel tijd en energie in het binnenhalen, binnenhouden en opleiden van enthousiaste mensen, maar besteedt ook veel geld aan het aankopen van de modernste apparatuur om het werk mee uit te voeren. Voor mij reden genoeg om een dagje met Riool.nl mee te lopen.
De dag begon op het hoofdkantoor van Riool.nl aan de Hallenweg, waar directeur Ernst Barthen mij de geschiedenis van het familiebedrijf en de ontwikkelingen tot op heden vertelde. Daarna kreeg ik mijn werkkleding aangereikt om vervolgens mee te gaan naar het leegzuigen van een vetafscheider bij restaurant Woods. Al het afvalwater uit de keuken van een restaurant wordt gefilterd, zodat er geen vetresten het riool ingaan die de buizen kunnen verstoppen. Eens in de zoveel weken moet de put waarin het gescheiden vet zich opslaat geleegd worden en die eer was vandaag aan mij. Het vet wordt opgeslagen in de wagen van Riool.nl en door hen verder verwerkt. De foto onder de houtzaagmolen ontving ik van Hielco Kuipers, waarvoor natuurlijk mijn dank.
Nadat de vetafscheider van Woods weer schoongespoten was, ging ik mee naar de volgende klus: het inspecteren van een stuk gemeentelijk riool. Een veel schonere klus waarbij je dankzij de modernste apparatuur bijna de auto niet meer uit hoeft te komen. Je kan vanaf een computerscherm in de auto kijken naar wat er zich ondergronds afspeelt. Er hoeven dus geen mensen het riool in, alleen een moderne camera!
Na de lunch was het tijd om bij een aantal particulieren lang

Wat mij vandaag vooral heel erg is opgevallen is het enthousiasme waarmee de medewerkers hun werk doen. Zelfs tijdens het repareren van een rioolbuis in een nauwe kruipruimte was er tijd voor een geintje en plezier. Ook merk je dat deze mensen er trots op zijn dat ze concreet iets voor de mensen kunnen betekenen, dat ze hun problemen kunnen oplossen. En daar krijgen ze natuurlijk ook veel waardering van de klanten voor terug.

Morgen ga ik naar Barnhoorn Bedrijfsmakelaardij. Uiteraard zal ik u daar ook een uitgebreid verslag van doen.
Tot ziens.
dinsdag 12 augustus 2008
Interpulse

De aftrap van mijn stagereeks vond vandaag plaats bij Interpulse Automatisering. Interpulse is een jong en dynamisch ICT-bedrijf, dat voornamelijk werkt voor het midden- en kleinbedrijf in de regio Rijnland. Ze zijn gevestigd in een klassiek en prachtig in originele staat gerestaureerd herenhuis aan de Zoeterwoudsesingel. Dat pand past qua uitstraling eigenlijk heel goed bij de visie van het bedrijf op degelijkheid, kwaliteit en betrouwbaarheid.


Tijdens de rondleiding binnen het bedrijf vertelde Martijn mij ook tegen welke problemen hij soms aanloopt. Daarbij gaat het over de matige bereikbaarheid van de stad, maar ook over de kwaliteit van dienstverlening van de gemeente Leiden aan haar ondernemers. Het zijn geluiden die ik vaker hoor en waar ik de komende tijd echt iets mee moet gaan doen.
Morgen ga ik ondergronds, als ik een bezoek ga brengen aan Barthen Rioleringen. Uiteraard krijgt u daar ook een uitgebreid verslag van.
Tot ziens.
maandag 11 augustus 2008
Terug
