zaterdag 12 februari 2011

Horsterwold

In het kader van de campagne voor de statenverkiezingen van 2 maart waren we vandaag in Almere-Haven en in Zeewolde. In Almere-Haven hebben we in de ochtend folders en rozen uitgedeeld aan het winkelend publiek. Een beetje in de regen, dat wel.

In Zeewolde hadden we met zo'n 40 mensen een goede discussie over de aanleg van het Oostvaarderswold. Het Oostvaarderswold wordt een voor Nederland uniek natuurgebied van Internationale betekenis. De Partij van de Arbeid is voor de realisatie van dit project ondanks het feit dat het kabinet voornemens is om de geldkraan flink dicht te draaien.

Het Oostvaarderswold verbindt de Oostvaarderplassen met het Horsterwold en de Veluwe. Als het straks klaar is hebben we een prachtig recreatie en natuurgebied bij waar bovendien veel mensen werk zullen vinden. Doordat het gebied ook gebruikt kan worden voor natuurcompensatie voor aan te leggen wegen en bedrijfsterreinen elders heeft het gebied ook een belangrijke economische functie. Vanmiddag gingen wij onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer een kijkje nemen in het Horsterwold om daar te zien en te horen waarom natuur in Flevoland zo belangrijk is.

Zoals vorige week heb ik voor u een korte impressie gemaakt.




Wilt u meer weten over de ontwikkeling van het Oostvaarderswold, klik dan hier.

Tot ziens.

4 opmerkingen:

  1. Wat een flauwekul dat het Oostvaarderswold werkgelegenheid zou opleveren ?
    Wat voor werk moet dat dan wezen ?
    Weet wel dat er nu veel mensen werken en straks elders werk moeten gaan zoeken .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Henk

    In 2010 heeft Prof. Dr. P.P. Tordoir, van Ruimtelijk Economisch Atelier Tordoir, op verzoek van de provincie Flevoland een onderzoek gedaan naar de ontwikkelingskansen en economische effecten van de ontwikkeling van het Oostvaardersland, het nieuwe recreatie- en natuurgebied dat bestaat uit de Oostvaardersplassen, het Horsterwold en het nieuwe OostvaardersWold daartussen als verbindende schakel.

    Dat onderzoek geeft aan dat de realisatie zo'n 1200 banen opleverd terwijl de structurele indirecte werkgelegenheid zo'n 5000 arbeidsplaatsen gaat opleveren.

    Groet,
    Marc Witteman

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Marc

    Dat er voor de realisatie van het Oostvaarderswold 1200 banen opleverd geloof ik wel , al die stallen , windmolens en biogas installatie's moeten worden afgebroken .

    Maar waar moeten die 5000 banen stuctureel moeten worden gevonden ?

    En hoeveel banen vervallen door het Oostvaarderswold ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Henk,

    Ik heb het betreffende rapport er maar eens bijgepakt. Daarin staan de volgende aantallen:

    Dagrecreatie Algemeen, 125 banen
    Topattractiecluster, 625 banen
    Verblijfsrecreatie, 325 banen
    Facilitaire diensten, 125 banen
    Dat is totaal 1200

    Als gevolg van de natuurontwikkeling zal aan de rand van het gebied een zogenaamde kwaliteitszone ontstaan. In dat gebied zijn volgens onderzoeker Tordoir de volgende banen te verwachten:
    Horeca en Retail, 125
    Kantooractiviteiten, 2500
    Onderwijs, welzijn, cult etc. 1750
    Overig, 625
    Totaal 5000

    Volgens Tordoir moeten deze aantal worden gezien als ondergrens. Op grond van ervaringen elders verwacht hij uiteindelijk een veel hoger aantal. Het totaal aantal banen van 6500 zal in 2030 gerealiseerd zijn. Verdere onderbouwing kun je vinden in het rapport.

    Ik hoop dat je hier genoeg aan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen