donderdag 25 mei 2017

Kinderburgemeester


Met ingang van 1 september krijgen we in Stichtse Vecht een heuse kinderburgemeester. Dat heeft de raad besloten in de vergadering van  vorige week dinsdag. Alle kinderen die dit schooljaar  in groep 7 van het basisonderwijs zitten, kunnen zich binnenkort kandidaat stellen om als eerste het ambt van  kinderburgemeester van Stichtse Vecht te vervullen. De kinderburgemeester wordt op dinsdag 26 september officieel geïnstalleerd, als het nieuwe schooljaar net is begonnen. De benoeming geldt voor een heel schooljaar.

Ik verheug me zeer op de komst van de kinderburgemeester. Als gemeentebestuur vinden we het belangrijk dat inwoners meepraten als we beleid ontwikkelen; ook de jonge inwoners. Zeker in onze gemeente waar zoveel kinderen en jongeren wonen. Zij zitten vaak boordevol goede ideeën. Zoals bijvoorbeeld het idee waar dit allemaal mee begonnen is: Het voorstel  voor een kinderburgemeester is namelijk geopperd door de negenjarige Aimée van der Puijl.

Echter, in veel gevallen horen we als gemeentebestuur niet veel van al die goede ideeën van de jeugd. Daarom willen we de kinderen van Stichtse Vecht graag een stem geven en ze stimuleren om na te denken en mee te praten over wat zij belangrijk vinden in Stichtse Vecht. En ze maken zo ook nog eens kennis met het reilen en zeilen van hun gemeente. Kinderen zijn de toekomst, ook voor Stichtse Vecht.

Wat gaat de kinderburgemeester eigenlijk doen? Hij of zij gaat met mij of een wethouder mee naar belangrijke officiële gebeurtenissen, zoals de intocht van Sinterklaas, de viering van Koningsdag en de Dodenherdenking. De kinderburgemeester mag uiteraard ook zelf eigen activiteiten organiseren, zoals bijvoorbeeld een opening of een werkbezoek.

Het ambt van kinderburgemeester is volgens mij ontzettend leuk, maar ook best wel serieus. Het is geen louter ceremoniële functie. We nemen de kinderburgemeester serieus in wat hij of zij voor elkaar wil krijgen en proberen hem/haar overal bij te betrekken als het belang van kinderen en jongeren in het geding is. Hij/zij laat de mening van kinderen in de gemeente horen. Dit kan over van alles gaan, van bijvoorbeeld speelvoorzieningen en school tot sport of verkeersveiligheid. Samen met mij, de wethouders, de leden van de gemeenteraad en andere mensen in de gemeente zoekt hij naar oplossingen.

Ik zie de kinderburgemeester als een waardevolle collega. Ik ga ervan uit dat we elkaar goed zullen aanvullen. Allebei zullen we een verbinder moeten zijn; iemand die mensen bij elkaar kan brengen. De jonge burgervader of –moeder zal daarin vooral fungeren als verbinder tussen kinderen in de gemeente en de lokale politiek.

Het lijkt me ontzettend leuk om samen met de kinderburgemeester nieuwe dingen te bedenken om kinderen meer en beter te betrekken bij onze lokale democratie hier in Stichtse Vecht. Binnenkort gaat er een brief naar alle basisscholen in de gemeente waarin we beschrijven wie we precies zoeken, en hoe kinderen kunnen solliciteren. Ik kijk er nu al naar uit.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten