woensdag 12 juni 2013

HoenderlooOp uitnodiging van de Rob de Jong, voorzitter van de Raad van bestuur van zorginstelling Pluryn, bezocht ik vandaag de Hoenderloo Groep, een zorginstelling. Jongeren met complexe gedragsproblemen ontvangen hier specialistische 24 uurszorg. Dat gebeurt in een bosrijke omgeving in een instelling die 155 jaar geleden (!) door Dominee Heldring werd opgericht als doorgangshuis voor verwaarloosde jongeren. 

Deze vorm van jeugdzorg is een van de duurste vormen van jeugdzorg die wij als provincie verzorgen. De kosten per kindplaats lopen op tot meer dan 80.000 euro per kind per jaar. Voordat deze jongeren hier terecht komen hebben zij gemiddeld al ruim 7 andere instellingen van binnen gezien, zo legde directeur Erwin Duits mij uit. Dat zegt iets over hoe ingewikkeld de problematiek bij deze groep jonge mensen kan zijn. 

Slechts een klein aantal van de jongeren in Hoenderloo komt uit Flevoland, omdat sinds enige tijd kinderen met zware problemen worden opgevangen door jeugdzorginstelling InterMetzo, die in Flevoland werkzaam is. De Hoenderloo groep werkt met beproefde methodieken, zoals Multi Dimensional Family Therapy, waarbij niet alleen het kind, maar ook het gezin en de omgeving van het kind wordt betrokken. Allemaal gericht op een zo spoedig mogelijke terugkeer naar de eigen omgeving. De Hoenderloo groep herbergt ook een eigen praktijkschool, waar jongeren vakkennis op doen die hen helpt bij een succesvol vervolg op een andere opleiding of naar werk. 

Net als bij andere bezoeken ben ik vandaag weer geraakt door de tegenslag die sommige kinderen hebben bij het opgroeien. En onder de indruk van de inzet en professionaliteit van de mensen die deze jongeren helpen, met tact, met geduld en met inzicht. En daarmee uiteindelijk ook met resultaat. 

De jeugdzorg gaat op de schop. Gemeenten nemen de verantwoordelijkheid over, niet alleen de jeugdzorg van de provincies, maar ook de AWBZ en de GGZ zorg voor jeugdigen. Voor gespecialiseerde instellingen als de Hoenderloo groep, en vooral ook voor de medewerkers die elke dag met de jongeren werken, betekent die verandering grote onzekerheid. Ook daarover ging mijn gesprek met de directeur en medewerkers van de Hoenderloo groep. 

 Tot ziens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten