woensdag 4 juli 2007

AZC (3)

Vanavond was de informatieavond naar aanleiding van het collegebesluit om een centrum voor asielzoekers te vestigen aan de Besjeslaan. Over dit besluit is de afgelopen dagen al veel te doen geweest en de spanning was behoorlijk opgelopen.

De schattingen lopen wat uiteen maar meer dan 400 bezoekers waren er zeker. Er heerste een gespannen sfeer. Samen met collega wethouder Gerda van den Berg ben ik aan het werk gegaan om de aanwezige bewoners zo goed mogelijk te informeren over ons besluit. Makkelijk is anders. Dit zijn niet echt de bijeenkomsten waar je aan denkt als je de politiek in gaat, het is veel leuker om mensen blij te maken met mooie plannen. De mensen zijn boos, teleurgesteld en voelen zich bedrogen. En dan kun je praten wat je wil, maar het vertrouwen van de zaal winnen kun je helemaal vergeten.

Zo'n bijeenkomst zet je wel aan het denken. Tegelijkertijd weet ik dat we op korte termijn wel een oplossing moeten vinden voor de opvang van 300 asielzoekers. Gezien onze geschiedenis van Leiden als 'stad van vluchtelingen' kunnen we onze verantwoordelijkheid niet zomaar ontlopen. Niet voor niets wordt het logo van onze sleutelstad gedomineerd door een deur die wijd openstaat. Wanneer we niet de Besjeslaan, maar een andere locatie hadden aangewezen was de kans wel heel groot geweest dat er vanavond 400 andere mensen in de zaal hadden gezeten. Dat is natuurlijk het dilemma van dit soort beslissingen. De perfecte locatie bestaat natuurlijk helemaal niet.

Voordat we, naar verwachting half september, een definitief besluit gaan nemen moet er nog veel gebeuren. Naast het formele inspraaktraject heb ik me voorgenomen de komende periode veel aandacht te gaan besteden aan de dialoog met alle betrokkenen. Ik hoop dat het een dialoog kan worden op basis van de feiten. Want als een ding me vanavond ook duidelijk is geworden, dan is het wel dat veel mensen onnodig ongerust zijn geworden door de hoeveelheid indianenverhalen die rondom het asielzoekerscentrum de wereld in zijn geholpen. Ik hoop dat we hier vanavond iets van hebben weggenomen.


Tot ziens

9 opmerkingen:

 1. Meneer Witteman, de bewoners zijn niet bang of boos voor de asielzoekers. De bewoners zijn boos omdat u ze onder valse voorwendselen de wijk heeft ingelokt.

  Wilt u astublieft stoppen met Roomburgbewoners af te schilderen als angstige vreemdelingenhaters. Het heeft namelijk niets te maken met een AZC, kerncentrale, autosloperij of TBS kliniek maar over uw, en uw college, bestuurlijke bedrog.

  Ik weet dat u politiek garen spint met het continu betrekken van asielzoekers maar het wordt zo wel, telkens, een onfrisse discussie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meneer Maertens heeft gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. GEZOCHT:

  Grafisch vormgever:

  Taak: het updaten van een achterhaald logo

  Copywriter:

  Taak: bedenken van een passende slogan voor de stad van en voor Leienaars

  Reacties; via dit weblog

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geachte heer Witteman,

  Kijkt u eens op de wereldkaart naar de gebieden waar oorlogen worden gevoerd of waar andere, geweldadige politieke conflicten zich afspelen en die veroorzaken dat tientallen miljoenen mensen op de vlucht zijn geraakt. Voeg daaraan toe miljoenen vluchtelingen die hun economische heil zoeken in het rijke Westen. Kijk vervolgens op dezelfde kaart naar waar Nederland ligt en Leiden. Zonder enig hulpmiddel zal dat erg lastig zijn. Hoelang wenst u door te gaan met de traditie dat Leiden een stad voor vluchtelingen is? De stad raakt steeds voller en voller door het gemeentelijke huisvestingsbeleid. De laatste jaren is te behoeve van woningbouw veel speelruimte en groen opgeofferd. Ruimte die kinderen nodig hebben om zich lichamelijk en geestelijk te kunnen ontwikkelen door middel van sport en spel. Ruimte die volwassenen nodig hebben om te recreeren. U behoort tot dezelfde (gemeentelijke) overheid die wil dat de kinderen achter hun computer vandaan komen om obesitas tegen te gaan. De keuze voor Roomburg - ook al is het "slechts" twee ha. - of welke locatie in Leiden dan maar ook, staat daar haaks op. Heeft Leiden inmiddels niet voldoende aan haar morele verplichtingen voldaan? Kunnen de buurgemeenten die nog ruim in het groen zitten niet voor de opvang zorgdragen waarbij dan wel een beroep kan worden gedaan op Leidse voorzieningen? Ik moet er niet aan denken dat het beleid van het college zover gaat dat straks ook park Cronesteyn eraan gaat, omdat Leiden per se de traditie in stand wilt houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker makkelijk, Roomburg/Meerburg en Rivierenwijk (waaronder ook PvdA en Groenlinks stemmers) afschilderen als vreemdelingenhaters om draagkracht te kweken onder de rest van de rest van de bevolking. Wat wordt de volgende truc om je eigen gemeentebewoners zwart te maken? Welke wijk is als volgende aan de beurt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar dat is nou juist de tactiek van de PvdA! Mensen die gewoon zien dat het zo langzamerhand de spuigaten uitloopt met het binnenkomen en opvangen van allerlei lieden uit verre streken, worden nu eenmaal direct uitgemaakt voor xenofoben en vreemdelingenhaters! Als je in een wijk woont met een normaal percentage allochtone mensen zal je niet veel horen. Daarbij integreren mensen ook veel beter. Maar wat er ECHT gebeurd is werkelijk asociaal. Hele wijken zijn leeggelopen omdat autochtonen hun plekkie ontvluchten vanwege de enorme komst van vreemden in hun stad. En daar nu de kleinere plaatsen ook overvol raken, kan het niet anders of vandaag of morgen loopt het hier gigantisch uit de klauwen! Er wordt in zoveel wijken geen letter Nederlands meer gesproken. Je zit als enige witte Nederlander in een tram met schreeuwende buitenlanders die je nooit verstaat! Is dit Nederland nog wel?? Zelf woon ik in zo'n wijk die ondanks veel hulp van (uiteraard) geld enorm achteruit is gegaan.En daarbij is het ook nog een enorme zooi op straat, en alle speeltoestellen die pas splinternieuw zijn neergezet zijn naar de filistijnen! En zeg er niets van, want wat ben je dan??? Juist! De PvdA weet het antwoord! Nu ook nog geld pakken van de ouderen voor de ongedekte cheque van het Generaal Pardon, en we zien links in optima forma! Jullie worden bedankt! Bah!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje, ik beaam alle reacties. Ben het er helemaal mee eens. Ik kan het zelf niet beter verwoorden. Het is echt zo. Wat mij ook verbaasd is het feit dat er geĆÆntegreerd moet worden. Dat wil ik ook wel, maar dit gaat een beetje moeilijk als je alle 300 asielzoekers is 1 pand, plop, ergens op een veldje neerzet. Verdeel dan de mensen over de hele stad ofzo. Maar eigenlijk ben ik het eens met de vorige sprekers. Leiden zit vol!!!!!! We hebben al te weinig groen, de luchtkwaliteit is al slecht. Verder heeft u het over indianenverhalen. In februari 2006 heeft uw partij gevraagd aan het college om in gesprek te gaan met COA om de leefomstandigheden te verbeteren van de asielzoekers. Dit nav een zelfmoordpoging. Dus onrust is er zeker geweest. Verder vind ik dat u niet goed met de asielzoekers omgaat. Ze hebben al moeten vluchten uit hun land, nu moeten ze weer vluchten uit hun vertrouwde omgeving. Ze zijn nu lekker bekend met hun omgeving, weten de weg, doen wellicht mee met buurtactiviteiten, zijn lekker geĆ­ntegreerd etc. en dan moeten ze verhuizen. Een pand kan toch weer brandveilig gemaakt worden?? Dit moet toch gebeuren voor het beoogde zorgcentrum wat er vermoedelijk in komt als de asielzoekers weg zijn. Hier wordt al vanaf 2004 over gesproken, met kinderopvang, fysio, huisartsen etc. In mei 2007 is er al contact geweest tussen de Werkgroep gezondheidscentrum en de gemeente Leiden over een gezondheidscentrum in de leeg komende Nieuweroord. Of mochten wij dit eigenlijk ook nog niet weten? Wordt u hier later pas weer open en eerlijk in?Groetjes Roomburger

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ook zeer opvallend is, is dat als er ook maar 1 reactie komt van iemand die gewoon zegt hoe het er werkelijk aan toe gaat en geen blad voor de mond neemt, je direct wordt uitgesloten van dit soort discussies en gelijk als vreemdelingenhater wordt gezien! Zie alleen maar de PvdA site in Leiden. Eens is het een keer genoeg in ons (daarvoor veel te kleine en al overvolle)land! Onder het mom van" Er is een vreemdelingenverdrag en ook wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen". Dat zijn verdragen die werden gesloten in totaal andere tijden! Ook nu met het Generaal Pardon zien we dat tante Rita (hoe je ook over haar denkt) gewoon gelijk heeft gehad. Burgemeesters houden zich gewoon niet aan afspraken en zelfs niet aan de wet! Als ik dat doe ben ik mijn baan kwijt! Maar niet deze slapjanussen! Alleen uitdelen kunnen ze. Pas in een groot stuk in HP de Tijd stond dat er "pardonners" waren die hadden gelogen over hun naam,hun geboortedatum en jaar, zijn vluchtverhaal, zijn werk in eigen land, enzovoort. Deze mensen werden zelfs als 1 van de zielige 26000 gezichten neergezet bij de Vara! De stukjes waarin Verdonk op en top wordt gedemoniseerd! Maar alles valt dus blijkbaar onder 1 leugen. En de burgervaders? Na het 1e GP komt er straks gewoon een tweede GP, maar dan voor die zogenaamde groep van zielige illegalen die (zoals verwacht) natuurlijk ook weer niet uitgezet worden! Je kunt zeggen wat je wilt over Verdonk, maar ze had gelijk! En dit gaat maar door! Waar al die mensen terecht komen? Niet in de deftige buurten van onze linkse wereldverbeteraars en drammers! Het geld van de ongedekte cheque?
  Hebben we al gezien! De ouderen gaan dat betalen! En dat zijn dan ook waarschijnlijk al die "leuke" dingen waar meneer Bos het over had! Ik kan niet anders zeggen dan dat de normale Nederlanders er misselijk van worden. Deze partij maakt mensen gewoon ziek! Men gaat maar door met dingen doen die ons en onze kinderen straks echt duur komen te staan. Dat ziet een kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben net terug van de raadsvergadering en wat een farce. De partijen SP, Groen Links en PVDA hebben het op een akkoordje gegooid. Zij varen blind op een incompetente, stalinistische, hautaine en arrogante PVDA wethouder die kan doen wat ie wil.

  De heer Witteman heeft; niet de gemeenteraad geinformeerd, bewoners misleid en de daarbij horende onrust gecreerd, openlijk gelogen tijdens het slaan van de eerste paal, valse beloftes gemaakt naar de Leidse burgers, over de rug van asielzoekers onderhandelingsruimte aangeboden aan de betrokken bewoners....EN HIJ KRIJGT DE STEUN VAN DE LEIDSE GEMEENTERAAD!!!!!!!!!

  Astublieft meneer Balkenende is dit nu de politiek die ons burgers dichterbij de politiek moet brengen? U had die 100 dagen beter in L(e)ijden kunnen besteden. Ik ben definitief afgehaakt in de politiek. Schandalig!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen