maandag 23 september 2013

Migratie

In verband met verblijf in het buitenland van de Commissaris van de Koning viel mij vanmiddag de eer te beurt om de inleidende woorden te spreken voor de jaarlijkse Cornelis Lelylezing. Een lezing die dit jaar als titel had meegekregen: 'Selectie in de context van migratie'. Aanleiding voor dit thema was het eerder dit jaar verschenen boek: 'het nieuwe land - het verhaal van een polder die perfect moet zijn' van schrijfster Eva Vriend.

De lezing zelf werd uitgesproken door de Leidse prof. dr. Leo Lucassen, hoogleraar Sociale Geschiedenis en Eva Vriend was co-referent.


'Selectie in de context van migratie', een onderwerp waarbij je interesse zou verwachten van bijvoorbeeld de Flevolandse PVV politici, maar ze waren er niet. Jammer, want ik hoorde professor Lucassen in pakweg drie kwartier een buitengewoon complete inleiding geven over migratiestromen in de wereldgeschiedenis. Daarbij liet hij bijvoorbeeld zien dat de huidige migratie in historisch perspectief alles behalve uitzonderlijk is. Bovendien wist hij aan te tonen dat Nederland door de eeuwen heen ook economisch wist te profiteren van migranten. En ook de toehoorder die dacht dat de vele Oost-Europese werknemers in de Noordoostpolder een vraagstuk van de moderne tijd vormen, kwam bedrogen uit. De VOC schepen werden in de Gouden Eeuw hoofdzakelijk bevolkt door Oost-Europese arbeiders. Alleen zij waren bereid het vuile werk op te lossen.


Co-referent Eva Vriend maakte vervolgens een aantal interessante verbindingen tussen de wetenschappelijke inleiding van Lucassen en de praktijk van de selectie van de nieuwe inwoners van de Noordoostpolder, halverwege vorige eeuw. Ze stelde vast dat ze de vestigers van destijds, waar onder haar eigen vader, nooit als migranten had gezien. Toch moest ze toegeven dat de eigenschappen van deze mensen gelijkenis vertoonde met bijvoorbeeld de eigenschappen van de zogenaamde 'grenzers', boeren migranten die twee eeuwen geleden op de Balkan leefden.


Voor de liefhebbers, de Cornelis Lelylezing is binnenkort weer terug te vinden op http://www.cornelislelylezing.nl/

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten