De afgelopen week was de week van geloof, hoop en liefde. Althans dat was de titel van het EO programma dat deze week elke dag een reportage vanuit Breukelen verzorgde. In de uitzending van maandag 2e paasdag mocht ik op stap met presentator Herman Wegter (foto).
De uitzending is hier nog terug te zien. Samen met de andere 4 uitzendingen kregen de kijkers deze week een aardig beeld van Breukelen, waarin veel inwoners met een bijzonder verhaal aan het woord kwamen.
De agenda was deze korte week gevuld met de gebruikelijke vergaderingen en kennismakingsgesprekken. Bijzondere momenten waren er ook. Zo schoof ik woensdagavond voor het avondeten aan bij Rob en Nienke Strijland in Nieuwersluis. Zij hebben daar een voormalige melk- en veehouderij een nieuw leven gegeven. De boerenhofstede 'Vecht en Schans' die daaruit is ontstaan, biedt voldoende ruimte voor een biologische paardenhouderij, de kippen, de Kerry Hill schapen, de moestuin, de boomgaard en ook voor de vele activiteiten waarmee Nienke en Rob de brug tussen mens, cultuurhistorie en natuur willen slaan. We hadden een mooi avondmaal in een bijzondere omgeving met biologische producten van eigen erf. We spraken o.a. over de gemeente, duurzame energie, gentechvrije zones, de rol van de burgemeester en over het werk van Rob. Als scheepsbouwkundig ingenieur ontwikkelde en gaf hij leiding aan de bouw van het grootste zware ladingschip ter wereld, de Dockwise Vanguard.
Voor mijn ontdekkingstocht door de gemeente was ik donderdag te gast bij Bert Degenaar in Oud Zuilen. Ogen en oren kwam ik tekort bij de rondleiding door zijn historische panden (foto) waarin o.a. het planetarium Zuylenburgh en het logement Swaenenvecht is ondergebracht. Bovendien beschikt hij zelf over een indrukwekkende verzameling uurwerken en instrumenten, waarmee zijn monumentale woning tot aan de nok gevuld is. De verzameling doet niet onder voor wat ik ooit zag in museum Boerhave in Leiden, een museum waarmee hij regelmatig samenwerkt.
Vervolgens ging ik dezelfde middag ook langs bij het streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. In dit museum is een bijzondere collectie plattelands- en boerenvoorwerpen ondergebracht. Het zijn voorwerpen van rond 1900 uit de dorpen Tienhoven, Oud Maarsseveen en omgeving. Ze hebben betrekking op traditioneel wonen, ambachtelijk werken op het boerenbedrijf en de veenderij en de dorpssamenleving. Boerderij Vredegoed met enkele historische art nouveau elementen is zelf ook van waardevolle museale betekenis (rijksmonument). Zo'n 70 vrijwilligers zorgen ervoor dat dit museum blijft draaien. Ik sprak met leden uit het bestuur over de plannen die men heeft voor de toekomst. Het afgelopen jaar kwamen er zo'n 3.000 bezoekers een kijkje nemen.
Vrijdag was ik opnieuw op stap met een fractie uit de gemeenteraad. Dit keer was dat de PvdA-fractie. Ze hadden een rondleiding bij Pauw bedrijven voor me georganiseerd. Pauw verzorgt de sociale werkvoorziening voor de gemeente. We bezochten een aantal locaties, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt onder leiding van Pauw aan het werk zijn. Goed om te zien dat men zich druk maakt om ook voor deze mensen volwaardige arbeidsplaatsen te creëren. Daarna hebben we de lunch gebruikt in bistro Zizi in Breukelen. In de middag brachten we een bezoek aan scholengemeenschap Broklede, waar we een prima gesprek hadden met de leerlingenraad. Dat leverde een paar leuke ideeën op om jongeren wat meer te betrekken bij de politiek.
De afsluiting van de week was een bezoek aan de wereldwinkel in het historische brandspuithuisje in Breukelen. Daar spraken we met de voorzitter over het belang van deze winkel in het centrum en de zorgen die er zijn voor de toekomst. Na afloop genoten we voor de winkel nog even van de lentezon onder het genot van een kopje eerlijke koffie uit de winkel.
Tot ziens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten