maandag 5 januari 2015

Kinderrechten

Traditioneel is de provinciale nieuwjaarsreceptie op de eerste maandag van het nieuwe jaar. Dat was ook vandaag het geval. Altijd een aangename bijeenkomst waar veel inwoners, volksvertegenwoordigers, ondernemers en bestuurders elkaar ontmoeten en plannen voor het nieuwe jaar uitwisselen. Toch was het deze keer voor mij anders dan de afgelopen jaren en dat kwam niet alleen omdat het mijn laatste nieuwjaarsreceptie was als gedeputeerde in Flevoland. Het was ook het moment waarop ik formeel mijn portefeuille Jeugdzorg mocht overdragen aan de Flevolandse gemeenten.

Daarmee was het voor mij ook de afsluiting van een periode van 4 jaar waarin ik samen met de flevolandse wethouders en ambtenaren mocht werken aan de voorbereiding van deze overdracht. De opdracht van provinciale staten was duidelijk, er mochten geen kinderen tussen wal en schip komen. Wat mij betreft is dat dankzij een uitstekende samenwerking met de gemeenten en de grote betrokkenheid van de betreffende bestuurders goed gelukt.

Met deze overdracht is nu de zorg voor de meest kwetsbare kinderen in onze provincie in goede handen gekomen van de gemeenten. De basis voor de bescherming van (kwetsbare) kinderen is vastgelegd in de internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Dat blauwe boekje heeft de afgelopen jaren steeds een prominente plaats in mijn kantoor gehad. Het hielp mij om steeds weer te herinneren waar het in de Jeugdzorg eigenlijk om ging, de kinderen.

Met de overhandiging van dit blauwe boekje heb ik symbolisch de Jeugdzorg overgedragen aan de gemeenten. Daarmee is een definitief einde gekomen aan vele jaren van provinciale Jeugdzorg. Een bijzonder moment.

Tot ziens.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten