zondag 17 januari 2016

Flapdrol

Het was best een heftige week. De gemeenteraad vergaderde deze week maar liefst twee avonden lang over de vraag of er in onze gemeente een opvang voor asielzoekers zou moeten komen en zo ja, op welke locatie. Het was een bijzondere vergadering.

Het onderwerp asielzoekers roept heftige discussies op. Vooraf was duidelijk dat de belangstelling voor deze vergadering groot zou zijn, maar dat er ook risico's verbonden zijn aan zo'n bijeenkomst. De raadzaal in het oude gemeentehuis van Loenen aan de Vecht was hiervoor niet geschikt. Om die reden zijn we uitgeweken naar de monumentale Koning Willem III kazerne in Nieuwersluis (foto). Dit complex, dat tegenwoordig in gebruik is als een van de drie vrouwengevangenissen van Nederland, heeft een prima vergaderaccommodatie waar we veilig konden vergaderen. Behalve vanaf de publieke tribune was de vergadering via internet ook heel goed thuis te volgen.


Voor de vergadering hadden zich 37 insprekers gemeld. De meeste kwamen uit het Rode Dorp, een wijkje dat grenst aan de locatie Merwedeweg. Ondanks dat het veel tijd kostte, is het toch gelukt om iedereen, zowel voor- als tegenstanders, aan het woord te laten. Dat was niet altijd makkelijk, omdat het overige aanwezige publiek nogal uitbundig was in het tonen van bijval dan wel afkeuring. Een paar keer moest ik ingrijpen om duidelijk te maken dat het tijdens een vergadering van de gemeenteraad van belang is dat een ieder zich vrij voelt om zijn of haar mening te geven. Alhoewel er een aantal schorsingen nodig waren, is het uiteindelijk gelukt om de vergadering in twee avonden af te ronden.

Woensdagavond besloot de gemeenteraad dat er binnen de gemeente ruimte is voor de opvang van 400 asielzoekers. Maximaal 300 daarvan kunnen worden opgevangen aan de Merwedeweg, maar daar moet het college dan eerst wel samen met allerlei belanghebbende partijen een goed plan  voor maken.

Direct nadat ik de vergadering had gesloten, werd het onrustig op de tribune. Het aanwezige publiek dat voor een belangrijk deel bestond uit bewoners van het Rode Dorp lieten luid en duidelijk weten dat ze het niet eens waren met het besluit. Daarbij werd er ook van alles in mijn richting geroepen. Volgens mij was 'flapdrol' nog het aardigste woord. Ik werd voor van alles en nog wat uitgemaakt. dat gebeurde met een felheid en emotie die ik in deze functie niet eerder meemaakte.

Het was een heftig weekje.

Tot ziens.2 opmerkingen:

  1. In plaats van te spreken over voor of tegenstanders zou je moeten benadrukken dat de inwoners van het rode dorp volledig namens het coa voor kleinschalige opvang zijn (of misschien wel waren na het falen van deze politieke beslissing) en dat de arrogantie en onwetendheid van de andere partijen het grote probleem zijn geweest op deze avond.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het landelijke nieuws heb je, voor zover ik weet in ieder geval, gelukkig niet gehaald !!
    Succes met de uitwerking van het plan.

    BeantwoordenVerwijderen