zondag 10 april 2016

Archief

Het referendum heeft de gemoederen de afgelopen week flink bezig gehouden. Terwijl het kabinet nog nadenkt over hoe men de uitkomst zal gaan interpreteren, hebben wij de gemeentelijke stembussen alweer in de opslag gezet en zitten de uitslagen uit Stichtse Vecht in ons archief. We zijn weer klaar voor de volgende verkiezingen, of zouden we voor die tijd nog een referendum krijgen?

Terugkijkend moet ik zeggen, dat ik het best leuk vond. Het referendum voegt mijns inziens best iets toe aan de representatieve democratie. Het is even wennen, maar ik voorspel dat we het over een paar jaar niet meer kwijt willen.

In de voorbereiding stond voor ons centraal dat we een perfecte uitvoering wilden combineren met een hoge opkomst. Achteraf bekeken is dat wel gelukt. Voor de opkomstbevordering maakte we korte filmpjes die goed bekeken werden. Het filmpje dat ik maakte met Jan Roos is zelfs 28.000 keer bekeken. Hoe dan ook, met een opkomst percentage dat met 37,1% flink boven het landelijk gemiddelde lag, was ik best tevreden. Reden genoeg om de 221 vrijwilligers en ambtenaren nog eens te bedanken voor hun medewerking aan dit referendum. Dankzij hun enorme inzet is het allemaal prima verlopen.

De dag na het referendum stond voor mij in het teken van de gemeentelijke archieven. Vroeger misschien een saai onderwerp, maar met de voortschrijding van de technische mogelijkheden wordt het archief steeds interessanter. Nu we de techniek bezitten om onze archieven razendsnel te ontsluiten, nemen ook de mogelijkheden toe om controle op het democratisch bestuur te verbeteren. Kijk maar naar de gevolgen van wikileaks of, heel recent nog, de Panama Papers. Tijdens een landelijk congres over dit onderwerp heb ik veel opgestoken. Met veel ambitie op het gebied van informatievoorziening aan de gemeenteraad en de inwoners ging ik weer naar huis.

Verder was ik deze week te gast bij de Brandweerpost Breukelen, een van de 7 posten binnen onze gemeente. Tijdens de wekelijkse oefenavond ben ik geïnformeerd over de mogelijkheden van het grootste regionale schuimblusvoertuig, de techniek in een moderne ambulance en het nut van het hulpverleningsvoertuig dat op deze post gestationeerd staat. Mooi om te zien hoe de mannen en vrouw van deze post zich enthousiast inzetten voor onze veiligheid.

De week eindigde met een opening van het vernieuwde onderkomen van het Vecht-College, een van de meest bijzondere instellingen in het voortgezet onderwijs binnen onze gemeente. In hun prachtige pand aan het Amsterdam-Rijnkanaal in Breukelen zijn ze klaar voor de toekomst. Ik wens ze veel succes.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten