donderdag 2 juni 2016

Maatschappelijke stage


U heeft ze misschien de laatste tijd ook gehoord, de spotjes van de uitkeringsorganisatie UWV, waarin men ondernemers  oproept om een werkzoekende  50-plusser in dienst te nemen. Het gaat hier om een campagne die het UWV samen  met  de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf  is gestart  om de positie van de oudere werkzoekenden op de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat is hard nodig, dus een prima actie.


De gemeente is ook werkgever en heeft zo’n 400 mensen in dienst. Ik heb eigenlijk nooit gemerkt dat leeftijd van een sollicitant voor een gemeente een onderwerp is geweest bij aanname. Ons probleem is meer dat het aantal medewerkers onder de 35 jaar bijna op de vingers van 1 hand te tellen is. De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers gaat hard richting 50 jaar.  Dat heeft ook nadelen. De gemeente heeft ook jonge mensen nodig omdat zij soms beter begrijpen wat op terreinen als onderwijs, sport, communicatie, jeugd(zorg) etc. juist voor jonge mensen belangrijk is. Daarom zijn wij juist gestart met een campagne om meer jongeren in dienst te nemen.

Daarvoor hebben wij contact gezocht met een drietal scholen uit onze gemeente die maatschappelijke stages in hun programma hebben. Als gevolg daarvan kregen 13 scholieren uit het voortgezet onderwijs  de afgelopen maanden een kijkje in onze zeer gevarieerde keuken. Waar mogelijk mochten ze  de handen uit de mouwen steken.  Ook konden ze kennis maken met de manier waarop de gemeente op allerlei terrein aanhaakt bij vrijwilligerswerk (en dit ook ondersteunt). Omgekeerd hadden we maatschappelijke stagiaires graag in huis als ‘junior adviseurs’: jonge mensen brengen immers een frisse blik mee op onze organisatie en onze activiteiten.

Vorige week waren de scholieren die bij de gemeente hadden rondgelopen aanwezig bij een afsluitende bijeenkomst. Ze mochten daar hun indrukken, bevindingen en adviezen voor elkaar presenteren.  Ik ben daar ook  aangeschoven. Ik kan u zeggen dat het is gelukt om het beeld wat de jongeren aanvankelijk van de gemeente hadden,  recht te zetten. Men dacht dat er bij de gemeente alleen maar mannen in pakken werken die vooral veel vergaderen. Niet dus. Verder kwamen ze allemaal tot de conclusie dat de inwoners echt centraal staan bij het werk van de gemeente. Ook was hen duidelijk geworden dat de burgemeester niet de baas is in de gemeente. Dat is de gemeenteraad die in de ogen van de jongeren vooral heel lang vergadert.

Toen ik na afloop vroeg wie er bij de gemeente zou willen werken was het aantal handen dat omhoog ging nog wel heel beperkt, maar de eerste indruk is gemaakt. Volgend jaar gaan we opnieuw aan de slag met een volgende groep.
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten