donderdag 20 juli 2017

Vakantie en woninginbraken


De zomervakantie staat voor de deur. In mijn column van vorige week schreef ik al dat het belangrijk is om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen voor uw woning als u met vakantie gaat. Dat wordt vaak vergeten of er wordt nauwelijks aan gedacht.

Helaas is het een gegeven dat het aantal woninginbraken tijdens de zomervakantie fors toeneemt. Daarom is blijvende waakzaamheid nodig. Immers, niets is vervelender om na een heerlijk ontspannen vakantie te ontdekken dat er is ingebroken. Naast de schade en het verlies aan dierbare en kostbare spullen, is er ook nog het onaangename gevoel dat op de plek waar je je het meest veilig weet, mensen ongevraagd zijn binnengedrongen. Ongenode gasten die jouw huis even hebben afgenomen en je spullen hebben meegenomen. Een gevoel wat veel mensen moeilijk kwijt raken.

Woninginbraken horen juist hierdoor bij de misdrijven die een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel van mensen. Om die reden maakt de politie ook veel werk van het aanpakken, maar vooral ook van het voorkomen van inbraken. Dat kunnen ze niet alleen. Want ook bewoners zelf kunnen een belangrijke rol spelen.

Een aanzienlijk deel van de woninginbraken in de zomer is een gevolg van het feit dat mensen hun deuren of ramen niet goed afsluiten en onbewust signalen afgeven dat ze met vakantie gaan. De zogenaamde insluipingen – diefstal zonder inbraaksporen – zorgen voor veel ellende. Zeker omdat je als bewoner het gevoel hebt dat je de dief zelf een handje hebt geholpen. Het plaatsen van de caravan voor de woning is zo’n signaal voor het inbrekersgilde. U kunt dat beter niet doen. Het is namelijk een goede tip voor inbrekers dat u voor enkele weken van huis bent.

Het aantal woninginbraken is in Stichtse Vecht de afgelopen jaren flink gedaald. In 2012 kenden we  een piek van 559 woninginbraken. Door het nemen van verschillende maatregelen konden inwoners, gemeente en politie samen het aantal woninginbraken verminderen tot 179 in 2016. Deze trend zet zich door. Voor dit jaar ligt het aantal inbraken twintig procent lager dan vorig jaar.

Om ervoor te zorgen dat uw woning er bij thuiskomst nog hetzelfde uitziet, geef ik u graag enkele aanvullende preventietips mee om een inbraak te voorkomen.

Licht altijd uw buren in dat u met vakantie gaat. Zij kunnen tijdens uw vakantie een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Bijvoorbeeld door de brievenbus te legen, planten water te geven, de gordijnen af en toe dicht en open te doen.

Sluit ramen en deuren goed voordat u vertrekt en vergeet vooral het wc-raampje en de schuurdeur niet. Zet tijdschakelaars op verschillende tijden op uw verlichting. Een verlichte woning geeft een inbreker het idee dat er iemand aanwezig is. Deel uw vakantieplannen niet op social media zoals Facebook en laat geen vakantieboodschap achter op uw antwoordapparaat. 

Ik wens u een fijne vakantie toe!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten