vrijdag 13 januari 2006

Geen commentaar

Alweer 10 dagen aan het werk in mij nieuwe functie bij de gemeente Leiden. De eerste dagen was het echt wennen aan mijn nieuwe 'status'. Wat dat betreft lijkt natuurlijk geen enkele functie op die van burgemeester. Inmiddels heb ik me grondig ingelezen en heb ik gesproken met de meeste mensen die iets te maken hebben met mijn nieuwe project. Ik begin dus wat grip te krijgen en dat voelt goed.

Vorige week schreef ik u hoe anders het is om nu als ambtenaar te werken. Moest ik me vroeger als bestuurder zelf kunnen verantwoorden voor mijn daden, nu zijn er Leidse bestuurders die politiek verantwoordelijk zijn voor wat ik allemaal doe, en dat voelt heel anders. Dat bleek afgelopen donderdagavond weer eens tijdens een commissievergadering in het Leidse stadhuis. Enkele commissieleden hadden in de krant gelezen dat ik in dienst van de gemeente Leiden was getreden als projectleider zorglocaties. Nu gebeurt het natuurlijk wel vaker dat er in Leiden nieuw personeel in dienst komt, maar doorgaans komt daarover niets in de krant. Nu dus wel en dat was voor enkele leden reden tot verontwaardiging. Raadsleden horen het nieuws immers graag voor het in de krant komt en dus stelde men kritische vragen aan het Leidse college. De burgemeester zelf nam de beantwoording voor zijn rekening en verzekerde de aanwezigen dat het college niet actief de krant had gezocht en dat het college hier dus niet op aangesproken moest worden.

Ik was het gewoon zelf geweest. Na een vraag van een journalist van het Leidsch Dagblad had ik een paar dagen eerder gewoon verteld wat ik in Leiden ging doen. Daar moet ik nu dus een beetje voorzichtig mee zijn.

Vandaag kreeg ik ook nog met een ander gevoelig punt te maken. Ik begreep dat er inmiddels een concept profielschets is opgesteld voor de toekomstige burgemeester van Teylingen. Ik heb de tekst nog niet gelezen, maar toch hing vandaag Radio West aan de lijn met de vraag of ik ga solliciteren.

Procedures rondom de benoeming van nieuwe burgemeesters zijn altijd met bijzonder veel vertrouwelijkheid omgeven. Dat heeft iets te maken met het feit dat zulke procedures zorgvuldig moeten verlopen, alle kandidaten een eerlijke kans moeten krijgen en bovenal dat kandidaten niet 'beschadigd' mogen raken. Kandidaten die met zo'n procedure mee gaan doen, moeten zich dus hullen in stilzwijgen. Na alle openheid die ik het afgelopen jaar in mijn dagboek betracht heb, is dat een lastig onderwerp. Daarom is het goed dat ik over dit onderwerp het volgende met u afspreek.

Zodra de gemeenteraad de profielschets definitief heeft vastgesteld zal ik hem zorgvuldig doorlezen. Daarna zal ik diep nadenken over wat ik ga doen en verder geef ik de komende maanden 'geen commentaar'. Trek daar dus vooral geen conclusies uit. Ik weet het, het is niet helemaal hoe u het van mij gewend bent, maar het moet even.

Tot volgende week.

4 opmerkingen:

 1. Marc
  Je moet natuurlijk gewoon WEL solliciteren, Teylingen wants you!
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marc,

  Ik heb al diep voor je nagedacht, gewoon solliciteren.
  René

  BeantwoordenVerwijderen