vrijdag 17 maart 2006

Bijzonder besluitVanavond was ik in Leiden aanwezig bij een bijeenkomst waar de fractie van de Partij van de Arbeid in gesprek ging met de leden over de verkiezingsuitslag. Tijdens deze bijeenkomst is bekend gemaakt dat de Leidse fractie Gerda van den Berg en mij gaan voordragen als wethouders voor het nieuwe college van burgemeester en wethouders wanneer de PvdA daarvan deel uitmaakt.

Een kleine week geleden bracht fractievoorzitter Marije van den Berg me persoonlijk op de hoogte van dit voor mij wel heel bijzondere besluit. Ik heb dus zelf al even aan het idee kunnen wennen en geloof me, dat was nodig. Natuurlijk, toen ik half februari het besluit nam om mijn sollicitatiebrief op de post te doen, deed ik dat niet voor niets. Maar als een soort zelfbescherming schat je de kansen op zo’n moment niet al te hoog in. Dat pakte dus anders uit en daar ben ik echt hartstikke blij mee. Na mijn wethouderschap in Hillegom en het burgemeestersambt in Warmond breekt hiermee naar verwachting een hele nieuwe periode aan waarin ik mijn ervaring en energie ga inzetten voor de inwoners en gemeenteraad van de stad Leiden. Voor mij een enorme uitdaging die ik met beide handen ga aanpakken.

Dat ik hiervoor kandidaat ben is mede het gevolg van het vertrek van twee zittende PvdA wethouders waarvoor ik veel respect heb, Ron Hillebrand en Hans Buijing. Zij hebben er niet zelf voor gekozen om hun functie straks te beëindigen. Ik weet uit eigen waarneming, met hoeveel gedrevenheid zij zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de stad. De Partij van de Arbeid is ze daarvoor veel dank verschuldigd. In regionaal verband heb ik veel met ze samengewerkt. De samenwerking met Ron gaat meer dan 15 jaar terug. Beiden hebben me gefeliciteerd met mijn kandidatuur. Ik vind dat getuigen van grote klasse.

Hoe het vanaf hier allemaal verder gaat zal de komende periode duidelijk worden. Alle ogen zijn nu gericht op de onderhandelingsdelegaties van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie die hard werken aan de vorming van het nieuwe college en een nieuw programma. Ik ga me in de zijlijn alvast flink warm lopen. Mocht u de komende tijd nog tips voor me hebben, dan zijn die natuurlijk weer van harte welkom.

Tenslotte nog even dit. Afgelopen week had ik mijn laatste bijeenkomst die nog in het teken stond van mijn afscheid van de gemeente Warmond. Met het voormalige Warmondse college en ambtelijk management zijn we nog een keer bij elkaar geweest. Dat was er met alle drukte in december niet meer van gekomen. Als afscheidscadeau kreeg ik een boekwerk met de titel Eén jaar burgemeester Witteman. Alle bijdragen die ik vanuit Warmond in dit dagboek schreef in full colour afgedrukt, mooi ingebonden en voorzien van een aantal persoonlijke brieven van de oud collega’s. Een prachtig boek waar ik zuinig op zal zijn. Antoon, Hans, John, Ine, Kees, Aad, Sandra, Gerard, Lieneke, Jeanette.en natuurlijk alle andere Warmonders, jullie waren geweldig. Ik zal die samenwerking nooit meer vergeten.

Tot volgende week.

5 opmerkingen:

 1. Hallo Marc
  Heel hartelijk gefeliciteerd en ik hoop dat het gaat lukken in Leiden, maar...... voor ons hier in Warmond vind ik het heel erg jammer dat je nu geen Burgemeester hier gaat worden!!
  Veel succes Gina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Marc,

  ik heb je al eerder kunnen feliciteren, maar doe het hier nog maar eens.
  We zijn als PvdA-fractie hartstikke trost en blij dat je er in Leiden voor wil gaan.

  Henny Keereweer (PvdA Leiden)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marc,
  Dit valt me tegen. Allereerst is het een stuk minder dan de Veluwe. Ten tweede heb ik na bestudering van de PvdA-site (Leiden) toch zo mijn bedenkingen. Gaat een partij zo met iemand om die 15 jaar lang raadslid en wethouder is geweest? De voetbalwereld is een jungle, maar dit....

  groet,
  Jozef van der Vooren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hey marc,

  gefeliciteerd,
  jammer dat je niet hier kon blijven.
  ik hoop dat het gaat lukken

  groet brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hoop niet dat het lukt Marc. Dat zou betekenen dat er weer een college komt met de PvdA en je weet hoe ik over die club denk.....

  Sterkte,
  Jozef van der Vooren

  BeantwoordenVerwijderen