vrijdag 28 augustus 2009

Q&Q

Onlang vroeg iemand aan me of ik wist wat Q & Q was. Omdat ik geboren ben in 1961 hoefde ik daar echt niet lang over na te denken. Q & Q was een televisie-jeugdserie, uitgezonden in 1974 door de KRO waar wekelijks zo'n 4 miljoen mensen naar keken. De serie heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik nu 35 jaar later ook nog precies wist te vertellen waar de serie was opgenomen. Sommige dingen vergeet je niet meer

Nu in 2009 is er een nieuwe Q & Q in de maak. Dit najaar brengt de Avro een spannende Nederlandse jeugdserie op Nederland 3 genaamd 2012 Het Jaar Nul. Elke zaterdag zal er een aflevering worden uitgezonden van de serie, gemaakt door NL Film & TV, dat ook SpangaS maakt.

Het verhaal gaat ongeveer als volgt:
De Maya’s hebben 2012 altijd als een magisch jaar beschouwd waarin de wereld iets groots staat te wachten. Niemand weet alleen wat dat is. De voorspellingen zijn genoteerd in Maya codexen, die nog niet allemaal zijn gevonden. In de serie 2012 Het Jaar Nul vinden de hoofdpersonen de codex waarin wordt onthuld wat er staat te gebeuren.
De vondst wordt gedaan door amateurarcheoloog Peter Hellinga in Mexico. Vrijwel meteen wordt Peter belaagd. Hij neemt kleinzoons Hidde (Yannick van de Velde) en Twan (Bram Suyker) in vertrouwen. Mocht Peter iets overkomen, dan moeten zij de codex in veiligheid brengen. Het avontuur begint voor hun als op Schiphol alleen de bagage van hun opa aankomt, maar opa zelf op mysterieuze wijze is verdwenen. Samen met vriendin Masha en het mysterieuze Maya-meisje Felix gaan ze op onderzoek uit.

De opnames voor deze serie worden momenteel gemaakt. Voor een deel in Mexico, voor een groot deel in onze stad Leiden. Onlangs hebben we besloten om als gemeente een financiele bijdrage te doen van € 17.500 om een aantal extra locatieopnamen te maken. Leiden Marketing en het Rijksmuseum voor Oudheden deden hetzelfde. Daardoor krijgt de stad Leiden in de serie bijzondere aandacht.

Zoals ik deel uitmaak van de Q&Q generatie hoop ik nu dat er vanaf dit jaar ook een JaarNul generatie gaat ontstaan. Een generatie die over 35 jaar nog weet te vertellen dat deze serie in de binnstad van Leiden is opgenomen. Als mijn verwachting uitkomt weet ik zeker dat deze generatie de komende jaren de stad komt bezoeken om de leukste locaties uit de serie met eigen ogen te zien. Als dat zo is hebben we een geweldige investering gedaan met onze subsidie. Vanaf 10 oktober op tv.

Toen ik vanmorgen in de stad fietste waren ze al begonnen met de opnamen, dus hier alsvast een heel klein voorproefje.


Tot ziens.

3 opmerkingen:

 1. Hoi Marc,

  Ook al ben ik van 1969, zelfs ik ken Q&Q en denk er hetzelfde over als jij (zullen we de fanclub oprichten?). Ik word nu wel heel nieuwsgierig waar dat in 1964 dan is opgenomen?...

  Enne, mag het filmpje volgende keer met de Q&Q-herkenningsmelodie op de achtergrond?... ;)

  Grtz,
  Peter Bootsma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry, moet 1974 zijn natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De opnamelocaties bevonden zich in Arnhem en Oosterbeek. De herkenningsmelodie zal ik nog een keer voor je fluiten.

  BeantwoordenVerwijderen