vrijdag 9 december 2016

Vlam in de pan


Het kan ons allemaal overkomen: je staat achter het fornuis en ineens slaat de vlam in de pan. Doven lukt niet en je kan nog maar één ding doen en dat is jezelf in veiligheid brengen. Daarna wil je dat de brandweer zo snel mogelijk komt om de brand te blussen.

Vorige week in Maarssen-Dorp duurde het langer dan we gewend zijn voor de brandweer arriveerde.  Het alarmbericht was door de meldkamer namelijk in eerste instantie doorgezet  naar een brandweerpost die op dat moment te krap in de bezetting zat om te kunnen uitrukken. Dat had niet mogen gebeuren, zeker omdat er verspreid over onze gemeente voldoende brandweerposten zijn om zo’n melding over te nemen.

Ik was zeer verbaasd en eigenlijk ook wel een beetje ontstemd dat men in de meldkamer niet wist dat er onderbezetting was. Hierdoor is kostbare tijd verloren gegaan.

De brandweerposten in Stichtse Vecht leunen zwaar op vrijwilligers. Dat zijn enorm betrokken inwoners die niets liever doen dan u te hulp schieten als uw veiligheid in het geding is. Zij offeren daarvoor wekelijks vele uren vrije tijd op. Hun opleiding, training, motivatie of optreden is gelijk aan die van een beroepsbrandweerman. Het enige verschil is dat bij een melding de vrijwilligers hun dagelijkse bezigheden moeten achterlaten om naar de brandweerpost te gaan. Zolang een brandweerman in dezelfde gemeente werkt, is dat geen probleem. Dat wordt anders als men buiten de gemeentegrenzen werkt. Om die reden zijn er vaste afspraken gemaakt. Als een brandweerpost op een bepaalde dag te weinig bezetting binnen de gemeentegrenzen heeft, dan dient dat vooraf te worden aangegeven. Deze post komt dan op de aangegeven tijden niet in aanmerking voor meldingen. Er is immers een vastgestelde basisbezetting nodig om het werk goed en veilig te kunnen doen.

Maar goed, er is lering getrokken uit dit voorval. De afspraken staan  weer scherp op het netvlies en er wordt gewerkt aan het oplossen van de krappe bezetting overdag op de posten Maarssen en Nieuwer Ter Aa. Ik vind het als burgemeester belangrijk dat wij de veiligheid blijven waarborgen en dat alle brandweerposten in Stichtse Vecht op volle sterkte zijn. Daarom zijn beide posten op zoek naar nieuwe collega’s, zowel vrouwen als mannen tussen de 18 en 45 jaar, die zich willen inzetten voor de veiligheid van hun woon- of werkomgeving.

Schuilt in jou een hulpverlener die graag zijn handen uit de mouwen steekt, en die samen met collega’s soms letterlijk door het vuur wil gaan om menselijk leed te helpen beperken en levens te redden? Meld je dan aan als brandweervrijwilliger. Stuur mij een e-mail via[IdC2]  marc.witteman@stichtsevecht.nl. Dan zorg ik ervoor dat de aanmelding op de juiste plek terecht komt.

Brandweerman is tenslotte een prachtig vak. Ook mij ligt het na aan het hart. 

Tot ziens. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten