donderdag 16 februari 2017

Computervaardig

Vorige week was ik op bezoek bij het Senioren Computer Café (SCC) in Breukelen.
Daar organiseerde de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen (AVV) samen met vrijwilligers van het SCC weer de computercursus Klik en Tik. Een training voor beginners.


Zeven enthousiastelingen wachten op instructies van Saskia Wilmes, medewerker culturele en maatschappelijke activiteiten van de bibliotheek. De sfeer is ontspannen en gezellig. Een mevrouw naast mij heeft niet direct door dat ik naast haar zit, maar dan zegt ze: ‘Nu zie ik het, ik herken u uit de krant’. Ik geef aan dat ik het ontzettend moedig vind van deze mensen dat ze de stap zetten om te leren omgaan met een computer. Het geeft aan dat zij beseffen wat een grote en steeds gewonere plek de digitale dienstverlening ingenomen heeft. Het toont hun leergierigheid aan en het belang om bij te blijven. Deze cursisten durven de digitale drempel over te stappen! Ik vertel hoe leuk het is om met een computer te werken en vooral het gemak dat je ervan hebt.

We kunnen namelijk steeds meer online regelen. Geld overschrijven doen we vanaf de stoel thuis, via de laptop of de smartphone. Bij allerlei instanties kun je zaken digitaal regelen, op het moment dat het jou uitkomt. Ik juich die ontwikkelingen toe. Zowel in mijn werk als privé maak ik veel gebruik van het internet en sociale media. Maar ik merk nog wat aarzeling bij de cursisten, zeker als het gaat om online bankieren. Dat zal vast veranderen als ze ervaren hoe makkelijk en veilig alles gaat.

In onze gemeente zien we dat steeds meer inwoners en ondernemers gebruikmaken van onze digitale dienstverlening. We willen het u zo makkelijk mogelijk maken en blijven dan ook investeren in het verbeteren van onze online diensten. Maar misschien denkt u wel: mooi allemaal, maar er zijn ook  inwoners die geen computer hebben of die niet digitaalvaardig zijn. Natuurlijk hebben en houden wij oog voor mensen die niet online actief zijn. Traditionele communicatiemethoden zoals een brief, een persoonlijk gesprek, een wijkbericht of advertentie in de krant blijven belangrijk. Dus blijven wij ook informatie op papier beschikbaar stellen.

Samen met de bibliotheek AVV stimuleren we daarnaast onze inwoners die weinig of geen digitale ervaring hebben om een laagdrempelige cursus te volgen. Bij de Klik & Tik bijeenkomsten leert u gratis en in uw eigen tempo de basisvaardigheden van het computeren.
Ik beveel het van harte aan!


Daarnaast biedt Bibliotheek AVV de cursus Digisterker aan waarbij u leert werken met websites van de overheid, zoals die van onze gemeente. De eerstvolgende cursus Digisterker in Stichtse Vecht begint op 28 maart, ook in het SCC.

Ik vind het fantastisch dat Bibliotheek AVV en de vrijwilligers van het SCC deze cursussen verzorgen. Meer weten? Bel met Bibliotheek AVV, telefoonnummer (0346) 56 75 19.

Als de cursisten beginnen, vertel ik ze nog dat ik graag hun ervaringen per e-mail ontvang. Ik ben heel benieuwd.
 
marc.witteman@stichtsevecht.nl. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten