donderdag 23 februari 2017

Stemmen

Het kan u haast niet ontgaan. Op woensdag 15 maart 2017 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Op die dag kunt u in Stichtse Vecht kiezen uit 34 stembureaus waar u tussen 7.30 en 21.00 uur uw stem kunt uitbrengen. In de meeste gevallen kost het uitbrengen van uw stem slechts enkele minuten.

Bij het organiseren van verkiezingen komt heel wat kijken. De betrokken medewerkers van de gemeente pakken deze taak serieus op. Uiteraard willen we dat zoveel mogelijk inwoners hun stem uitbrengen en dat de verkiezingen vlekkeloos verlopen. Zeker in een tijd waarin er angst is voor hackers of be├»nvloeding van de verkiezingen van buitenaf. Om elk risico uit te sluiten zijn we al in september vorig jaar met de voorbereidingen gestart. Daarbij volgen we de richtlijnen die het ministerie van Binnenlandse Zaken hiervoor geeft. 

Een van de grootste uitdagingen was het vinden van voldoende vrijwilligers voor de bezetting van de stembureaus. Per stembureau nemen 3 stembureauleden zitting die ’s middags worden vervangen door 3 nieuwe leden. Totaal zijn hiervoor dus 204 vrijwilligers nodig. Het vinden van voldoende mensen is goed gelukt. Het is mooi om te constateren dat zoveel mensen in Stichtse Vecht op vrijwillige basis en tegen een geringe vergoeding willen bijdragen aan een goed verloop van de verkiezingen.  

We willen de kans op fouten tot een minimum beperken. De stembureauleden krijgen vooraf instructies tijdens een aantal verplichte informatiebijeenkomsten die de gemeente organiseert. Zo weet ieder wat er van hem of haar wordt verwacht. Ik ga daar zelf ook even langs om de vrijwilligers alvast te bedanken en succes te wensen. Velen van hen zie ik terug als ik op 15 maart een groot aantal stembureaus bezoek om te luisteren naar de ervaringen.

Om 21.00 uur sluiten de stembussen en volgt het tellen van de stemmen. Dat is allemaal handwerk. Bovendien verwachten we een hoge opkomst. Daar hebben we ons goed op voorbereid door extra tellers te werven. Op onze oproep reageerden ruim 100 inwoners. Samen met de stembureauleden helpen zij bij het tellen van de stemmen. Fijn dat zoveel mensen hierbij willen helpen. Een bijzondere aanmelding kwam deze keer van een 94-jarige inwoner uit Loenen aan de Vecht. Hij wil het tellen wel eens van dichtbij meemaken. Ik ben hem persoonlijk gaan vertellen dat hij van harte welkom is. Volgens zijn vrouw werkt hij heel precies en heeft hij z’n hele leven met cijfers gewerkt. Misschien is hij wel de oudste stemmenteller van Nederland.

Het tellen van de stemmen is openbaar. Iedereen mag komen kijken hoe de stemmen worden geteld. Daarbij mag u het tellen uiteraard niet storen en dient u zich te houden aan de aanwijzingen van de medewerkers van het stembureau.


U bent 15 maart van harte welkom op onze stembureaus. Het is uw recht om te stemmen, dat is een groot goed. Maak er gebruik van!

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten