donderdag 7 juni 2018

Vechtse Kano


Bijna elke regio en gemeente in Nederland heeft zo zijn eigen streekproducten of lokale traditionele traktaties. Wie kent niet het Brabantse worstenbroodje, Noord-Hollandse Beemsterkaas, Limburgse vlaai, Deventer koek, Bossche bol, het Haagse hopje of de Rotterdamse kapsalon? Die laatste lekkernij is nog niet traditioneel, maar wel beroemd tot ver over de landgrenzen.

Dichterbij huis is Utrecht bekend van de vockingworst en de Domtorentjes, heeft De Bilt zijn Biltse zonnetjes en Weesp de Weespermop. Stichtse Vecht ontbreekt nog op het lijstje met een eigen lokale lekkernij. Daar gaat binnenkort verandering in komen. U heeft het vast al meegekregen in de media, ook wij gaan een eigen lekkernij ontwikkelen en organiseren daarvoor een recepten- en bakwedstrijd: de ‘Vechtse Kano’!

Het idee voor deze wedstrijd komt van een groepje enthousiaste ambtenaren. Zij waren op zoek naar streekproducten uit onze gemeente en vonden wel de bekende sapjes, kaas, eieren, honing, maar geen koekje of andere lokale lekkernij. Toen een van hen riep: “ Waarom hebben wij eigenlijk geen Vechtse Kano?”  was de recepten- en bakwedstrijd geboren.

Iedereen kan meedoen aan deze wedstrijd. Hoe uw lekkernij er precies uitziet, smaakt of in elkaar zit, bepaalt u zelf. U kunt zich tot en met 10 juni aanmelden door een recept te sturen naar vechtsekano@stichtsevecht.nl . De inzenders ontvangen vervolgens een uitnodiging voor de halve finales. De winnaars van deze halve finales presenteren live hun lekkernij aan de jury en het publiek tijdens de finale op donderdag 12 juli bij de Midzomerbijeenkomst. Zij strijden om de Vechtse Kano. De winnaar ontvangt een passende prijs. Wat dat is blijft nog even een verrassing, maar het heeft natuurlijk iets met eten te maken.

Wie weet gaan de bakkers in onze gemeente straks met uw recept aan de slag en bieden zij uw lekkernij of traktatie in hun winkels aan. Wat ik zelf leuk zou vinden is dat toeristen die onze gemeente bezoeken, onze nieuwe lekkernij kopen en dat die net zo bekend wordt als de Bossche bol of het Haagse hopje.

Ik vind bakken ook leuk.  en ben van plan om mee te doen aan de wedstrijd. Twee jaar geleden heb ik in het kader van mijn zomerstage pizza’s gebakken. Vorig jaar heb ik bij de Werkspecht appeltaarten gebakken voor de stembureauleden in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen.

Anders dan de naam doet vermoeden bent u helemaal vrij om te bakken wat u wilt. U hoeft geen nieuw recept te maken voor de traditionele kano, de ovalen gevulde koek met bovenop een halve amandel.

Meld u aan voor de Vechtse Kano. Kijk op www.stichtstevecht.nl/vechtsekano voor meer informatie. Als u niet zo van het bakken bent, maar meer van het proeven, kunt u zich als jurylid aanmelden bij de halve finales.

Veel bakplezier toegewenst!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten