donderdag 31 mei 2018

Strook


Afgelopen week was het prachtig weer. Op zulke dagen zoeken legio l mensen verkoeling aan het water, onder parasols, achter windschermen, of in de open lucht. In onze gemeente trekken velen  dan naar het recreatieterrein De Strook, aan de zuidzijde van de Loosdrechtse Plassen, om daar te recreĆ«ren. Dat is prima, De Strook is heel populair en trekt elk jaar  talrijke bezoekers.

De meeste mensen gaan met de auto over de Nieuweweg in Maarssen naar het recreatieterrein. Op de vaak smalle toevoerwegen geeft dat overlast voor de bewoners van het gebied rond De Strook. Dit gaat ten koste van het woongenot en de veiligheid. Als gemeente nemen we elk jaar  diverse verkeersmaatregelen om deze overlast te beperken en  om de verwachte toestroom van recreanten in goede banen te leiden. Op die manier proberen we De Strook goed bereikbaar te houden. Dat doen we niet voor niets.

Wanneer er zoveel mensen in het gebied aanwezig zijn, is juist de bereikbaarheid voor politie, ambulance en brandweer belangrijk. Zodra De Strook volloopt met auto’s, ontstaan er files en zijn de beschikbare parkeerplaatsen snel vol. Omdat er geen andere mogelijkheden zijn, parkeert menig recreant zijn auto dan in de berm of op de weg. Het dubbel parkeren leidt tot onveilige situaties waarbij de hulpdiensten nauwelijks doorgang hebben naar De Strook.

De aanrijtijd van ambulances komt hierdoor in gevaar. Volgens de wettelijke norm moet een ambulance bij acute levensbedreigende situaties binnen vijftien minuten aanwezig kunnen zijn bij een calamiteit. Met het dubbel parkeren op de weg en de files is de kans groot dat zij te laat komen als het echt nodig is.

Gezien de beperkte parkeermogelijkheden, zou je verwachten dat meer mensen de fiets gebruiken. De Strook is op de tweewieler heel goed te bereiken! Zodra we bekendmaken dat we vanwege het warme weer verkeersmaatregelen hebben getroffen, roepen we dan ook op om vooral met de fiets naar De Strook te komen.

Tijdens de afsluiting van De Strook huren wij verkeersregelaars in om het verkeer op de wegen van en naar het recreatiegebied te begeleiden en de veiligheid in het oog te houden. Regelmatig hoor ik dat de verkeersregelaars vaak onheus worden bejegend, beledigd, uitgescholden en soms zelfs bedreigd. Ik kan me daar echt kwaad over maken. Dat is geen manier om mensen te behandelen die wij inzetten om de veiligheid van bezoekers te garanderen.  

Aan het begin van een, hoop ik, mooie lange zomerperiode doe ik een dringend beroep op bezoekers van De Strook om de verkeersregelaars met respect te behandelen.  Zij doen gewoon hun werk. En ja, soms moet je een stukje lopen of verder rijden, dat is op dagen met mooi weer nu eenmaal het geval. Accepteer dat. Verkeersregelaars zijn er niet om u te pesten. Zij verdienen waardering. Zij staan er voor uw veiligheid!

Mijn oproep: kom dus vooral op de fiets naar De Strook!
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten