donderdag 31 augustus 2006

Kerntaak

Vandaag en gisteren stonden voor een belangrijk deel in het teken van twee wijkbijeenkomsten in Leiden-Noord. Gisterenavond was vooral bedoeld voor de bewoners van de te slopen woningen rondom het Kooiplein. Vanavond was bedoeld als informatieavond in het kader van het nieuwe bestemmingsplan en het wijkontwikkelingsplan voor Leiden-Noord. In het totaal mocht ik deze twee avonden meer dan 200 inwoners begroeten.

Dit soort avonden behoren wat mij betreft een beetje tot de kerntaak van een wethouder. Ik doe het ook met veel plezier; samen met inwoners praten over de toekomst van hun wijk en samen plannen maken om de wijk te verbeteren. Zonder deze hulp van onze inwoners zijn we als gemeente nooit in staat de hedendaagse problemen op te lossen.

In Leiden-Noord is veel te verbeteren. De Willem de Zwijgerlaan, waarover dagelijks vele duizenden auto's de wijk doorkruisen is daarvan de belangrijkste oorzaak. Op allerlei manieren heeft dat vervelende gevolgen. Al weer een hele tijd geleden zijn we als gemeente samen met bewoners begonnen met het maken van een plan om deze problemen op te lossen. Het is een ingrijpend plan geworden. Zo ingrijpend dat er 116 woningen gesloopt moeten worden om ruimte te maken voor o.a. de reconstructie van deze drukke verkeersader.

De plannen zijn inmiddels nagenoeg klaar. Tijd dus om de bewoners uit dit gebied weer eens te informeren en de gelegenheid te geven om hun mening kenbaar te maken.

Tijdens dit soort avonden tref ik altijd wel mensen die zich afvragen wat het nut is van dergelijke bijeenkomsten. “Het gemeentebestuur heeft de plannen toch klaar liggen, daar veranderen wij niets meer aan”. Ik ben altijd blij wanneer deze opmerking uit de zaal komt. Het geeft mij de gelegenheid om nog eens goed uit te leggen hoe het huidige college denkt over inspraak en hoe serieus we onze inwoners nemen. Mensen die ik niet kan overtuigen nodig ik graag uit om in het stadhuis eens mee te komen kijken hoe we dat doen.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten