dinsdag 22 augustus 2006

Vragen

Alweer twee dagen aan de slag geweest. Gisteren vooral gebruikt om me in te lezen op alles wat er tijdens mijn afwezigheid is gebeurd. Belangrijke onderwerpen binnen mijn portefeuille zijn tijdens mijn afwezigheid overigens gewoon doorgegaan. Een en ander dankzij de inzet van m'n achtergebleven collega's.

Vandaag hadden we de eerste gewone collegevergadering na het zomerreces. Op de agenda stond de beantwoording van een groot aantal schriftelijke vragen van diverse raadsfracties. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat sommige raadsfracties juist de periode van de zomervakantie gebruiken om schriftelijke vragen in te dienen. De kans dat ze in deze tijd de pers halen is inderdaad aanmerkelijk groter. Het CDA haalde daardoor zelfs de actualiteitenrubriek Nova met vragen over de meeuwenoverlast.

Het indienen van schriftelijke vragen is een van de instrumenten die de gemeenteraad heeft om het college te controleren. De beantwoording van dit soort vragen neem ik dus uiterst serieus. De raad in Leiden maakt veelvuldig gebruik van dit instrument. Misschien wel een beetje te veel, in ieder geval veel meer dan ik in andere gemeenten gewend was. Nadeel daarvan is dat het instrument aan kracht verliest en dat is jammer. Zo heeft de pers bijvoorbeeld doorgaans ook minder aandacht voor deze vragen dan ik gewend was. Misschien verklaart dat het grote aantal in de komkommertijd.

Tot ziens

P.s. naar aanleiding van mijn laatste bijdrage kreeg ik van Marco van Duijn een reactie op mijn tekst over de kraakactie. Mijn reactie treft u bij de reacties onder het betreffende stuk.

1 opmerking:

  1. Zou het niet aardig zijn om het debat rondom de gestelde vragen meer in de raadszaal te krijgen?
    Zie ook: www.hansvanegdom.nl/2006/09/03/vragen-aan-het-college/

    BeantwoordenVerwijderen