donderdag 11 januari 2007

Klimaat

Het stormde flink toen ik vanmorgen naar het stadhuis liep. Zo erg dat ik een rondwandeling die ik vandaag door het gebied van het nieuw aan te wijzen beschermd stadsgezicht zou maken, op het laatste moment niet door kon gaan. Daardoor had ik plotseling twee uur vrij in de agenda.

Van die tijd heb ik gebruik gemaakt om een oude afspraak na te komen. Ik heb de fietsenwinkel van de heer Polanen aan de Oude Rijn 76 bezocht. Hij was onlangs aanwezig bij een informatieavond rond de Koppenhinksteeg en vroeg me toen om eens langs te komen in zijn winkel. Wat een prachtige man, 65 jaar geweest maar de komende 20 jaar is hij absoluut nog niet van plan met werken te stoppen. Niet voor het geld, maar gewoon om dat hij lol heeft in zijn werk, de mensen en zijn hele leven. Hij zit vol met leuke levensverhalen. Loop eens bij hem langs als u op zoek bent naar een goede 2e hands fiets. Nieuwe fietsen verkoopt hij al lang niet meer. Een tip, trek er wat tijd voor uit.

Vanmiddag ben ik op uitnodiging van de milieudienst naar de film geweest. Voor een groot aantal ambtenaren en bestuurders vertoonde zij in het Leidse Trianon de film 'An Inconvenient Truth' van Al Gore. Alle kritiek ten spijt, ik vond het een zeer overtuigende film. De manier waarop hij zijn toeschouwers duidelijk weet te maken dat wij op de verkeerde weg zijn met ons leefmileu getuigd van visie en betrokkenheid. Het is vijf voor twaalf met onze aardbol. Maar het goede nieuws is, het is nog niet te laat. Wanneer we ons milieu serieus nemen moeten we wel snel tot inkeer komen. Nogmaals ik ben diep onder de indruk. Ik weet zeker dat deze film invloed heeft op de manier waarop ik vanaf nu aankijk tegen milieuvraagstukken. Jammer dat deze man niet de kans heeft gekregen om president te worden. De wereld had er zeker anders uit gezien dan nu onder Bush. De film zou iedereen moeten zien, een aanrader dus.

Toen ik vanavond weer naar het station liep stormde het nog steeds, maar op een of andere manier maakte het meer indruk op me. Zou dit nu ook een gevolg zijn van de 'global warming'? Tegenover het station waaide het zeildoek van de boekenplank gevaarlijk heen en weer. Een paar weken geleden begreep ik van de betrokken ambtenaren dat de bevestiging van het huidige doek aan forse slijtage onderhevig is. De storm van vandaag zal dit proces alleen maar versnellen. Deze slijtage is zodanig dat de kans groot is dat we het doek binnenkort in zijn geheel moeten verwijderen. We moeten maar eens nadenken over een commercieel gebruik van de staalconstructie voor de tijd dat deze er nog staat.

Tot morgen, 200 jaar na de Leidse kruitramp van 1807.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten