maandag 13 december 2010

Debat

Een keer per jaar hebben we in Nederland het Nationale Jeugddebat. Tijdens dit debat kunnen jongeren tussen 12 en 18 jaar in de Tweede Kamer hun zegje doen en Den Haag laten weten wat zij belangrijk vinden. Daarvoor moeten deze jongeren eerst hun talent om te debatteren laten zien in provinciale voorrondes. Vandaar was er zo'n voorronde in onze provincie. Ik mocht de voorzitter zijn.

Daardoor heb ik vandaag een heleboel politici in de dop ontmoet die met elkaar debatteerden over onderwerpen als jongerenhuisvesting, natuurbeleving door jongeren, onderwijs en werkgelegenheid en zwerfjongeren. Ze moesten een aantal Flevolandse politici overtuigen van hun voorstellen. Die politici waren Jop Fackeldey (wethouder lelystad), Freek Brouwer (Statenlid ChristenUnie), Ben van der Erve (Statenlid CDA) en Anne Bliek - de Jong (Lid GS).

Na een aantal mooie debatten is er in ieder geval één voorstel waarvan de politici vinden dat de jongeren dat in de toekomst verder uit zouden moeten werken. Dat voorstel ging over de communicatie tussen scholen en de provincie, waarvan de jongeren vinden dat die niet goed is. Als oplossing willen ze dat er leerlingenraden komen op gemeentelijk niveau en een leerlingenraad op provinciaal niveau. Ik ben benieuwd naar de uitwerking van dit idee. Aan het eind van het debat hebben we twaalf jongeren aangewezen als de beste debaters van dit provinciaal jeugddebat. Zij gaan naar het Nationaal Jeugddebat in het voorjaar van 2011.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten