donderdag 16 december 2010

Gankster

Vandaag sloot ik op Urk mijn ronde van werkbezoeken aan gemeenten en jeugdzorgorganisaties in Flevoland af. Voor het geval u de vertaling van de titel niet voorhanden heeft, 'Gankster' betekend 'op zijn snelst'.

Gank, ganker, gankster is één van de teksten op de prachtige posters van Jaap&Jurie waarvan ik een aantal exemplaren meekreeg en die op Urk overal te zien zijn. Deze posterserie is gemaakt in het kader van de voorlichting over veiligheid. Veiligheid in het verkeer, in het uitgaan en heel toepasselijk in deze periode, veilig omgaan met vuurwerk.

De locatie van het werkbezoek vandaag was het pand waarin het Jeugd Opvang Werk en de koffiebar Urk hun jongeren een plek bieden. Dit gebouw is afgelopen zaterdag officieel geopend en er zijn die dag duizenden mensen langs geweest. Een geweldig voorbeeld van gemeenschapszin, ruim 80 vrijwilligers hebben meegewerkt om er een echt jongerencentrum van te maken.

En de inwoners van Urk beperken zich in hun gemeenschapszin niet alleen tot Urk. Op Urk zijn verblijven op dit moment 85 kinderen in pleeggezinnen. Urk heeft ruim 20% van alle pleeggezinnen in Flevoland. Voor een crisisplaatsing kan de jeugdzorg hier altijd terecht. Een groot goed dat we moeten koesteren. Daarom besteedt Vitree, onze Flevolandse jeugdzorgorganisatie, veel aandacht aan pleegzorgbegeleiding. Een deel van de ouders en pleegouders vindt het belangrijk vanuit de christelijke overtuiging opvoeding en ondersteuning te geven. Vitree houdt rekening met de identiteit van ouders en werkt daarbij samen met SGJ Christelijke Jeugdzorg. Vandaag ondertekenden zij een intentieverklaring om intensiever te gaan samenwerken.

Urk op zijn snelst: bestuurders, werkers en vrijwilligers hebben de drive om de jongeren te bereiken en problemen tijdig op te sporen en aan te pakken. En daarvoor wordt nauw samengewerkt met de kerken. Geert Post, wethouder op Urk, is erg trots op deze unieke samenwerking van alle kerkgenootschappen. Op een avond die pas geleden is georganiseerd door het kerkelijk platform zijn 1400 jongeren afgekomen! Een bereik waar menigeen jaloers op zal zijn.

Jammer genoeg is er ook een keerzijde. Vooral het alcoholgebruik onder jongeren met alle gevolgen van dien en de acceptatie hiervan door de ouders vormt een groot probleem. Vandaar ook de aandacht voor alcoholgebruik in de veiligheidscampagne waarmee ik begon.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten