vrijdag 5 oktober 2012

Brabant


Vanaf 2015 gaan in Nederland de jeugdzorgtaken over van de provincie naar de gemeente. Een enorme operatie. Ook in Flevoland bereidt de provincie zich, samen met de gemeenten, voor op de overdracht van de jeugdzorgtaken. Daarbij kijken we natuurlijk ook hoe andere regio's dat aanpakken. Gisteren en vandaag was ik daarom samen met de Flevolandse jeugdzorgwethouders in Den Bosch. Brabant is een interessant voorbeeld omdat er in goede samenwerking en vertrouwen door gemeenten en de provincie aan de overdracht van de jeugdzorg wordt gewerkt.

Onze delegatie werd met de bekende Brabantse gastvrijheid ontvangen. Mijn collega-gedeputeerde Brigitte van Haaften en de wethouders van Deurne en Den Bosch presenteerden hun plannen. In dit deel van Brabant krijgen de gemeenten in de aanloop naar de transitie alvast de verantwoordelijkheid over 10 procent van de jeugdzorg.


Op mijn verzoek was ook mijn collega gedeputeerde van de provincie Drenthe samen met de wethouder van de gemeente Tynaarlo naar Brabant gekomen. Drenthe heeft weer een hele andere aanpak gekozen. In hun regio hebben de provincie en alle Drentse gemeenten een gezamenlijke visie op de toekomst van de Jeugdzorg. Dit zorgt ervoor dat alle Drentse gemeenten en de provincie vanuit een gedeeld idee zich voorbereiden op de toekomst van de jeugdzorg.

Ge├»nspireerd door de ervaringen van anderen hebben wij ons als Flevolandse delegatie teruggetrokken om over onze samenwerking afspraken te maken. Dit heeft geleid tot een convenant zorg voor jeugd, die wij gisteren hebben ondertekend. Uiteraard zal Gedeputeerde Staten dit convenant nog wel moeten beoordelen en vaststellen, maar ik verwacht dat dit gaat lukken. 


De Flevolandse jeugdzorgwethouders samen met mij op de foto na ondertekening van de kersverse afspraken.
We hebben afgesproken dat we vanaf nu samen verantwoordelijk zijn voor een goede overdracht. Bovendien gaan we een deel van het budget (3%) inzetten om te voorkomen dat kinderen in de jeugdzorg terecht komen. Samen met de jeugdzorgaanbieders gaan we een plan maken hoe we dat precies gaan doen.

Al met al een prachtig resultaat, er is een flinke stap gezet naar een gezamenlijke voorbereiding van de overdracht van de jeugdzorg naar de gemeenten.

Tot ziens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten