zaterdag 21 februari 2015

Bewogen

Mijn derde week, het was een bewogen week. 

De week begon op maandagochtend met een opmerkelijk telefoongesprek met het Openbaar Ministerie, waarin mij werd meegedeeld dat er een sterke verdenking bestond tegen een lid van de gemeenteraad voor het lekken van vertrouwelijke informatie uit de selectieprocedure voor het burgemeesterschap van Stichtse Vecht. Voor mij kwam dat signaal volstrekt uit de lucht vallen. De bekendmaking van de aanhouding later deze week veroorzaakte veel persaandacht en speculaties. Ik zal me op deze plek niet verder uitlaten over de inhoud van de zaak. Strafrechtelijke vervolging is immers een zaak van het Openbaar Ministerie. Mijn taak als burgemeester is vooral om te zorgen dat de gemeente goed bestuurd wordt en daar had ik deze week, mede als gevolg van de actie van het OM, mijn handen meer dan vol aan.

Gelukkig was er ook ander nieuws. Deze week kregen we een rapport over de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente in 2014. Daarin staan hele mooie cijfers. De inwoners van Stichtse Vecht waarderen het woonklimaat, leefbaarheid en de veiligheid in hun buurt met een ruime voldoende. Negen op de tien inwoners voelt zich veilig in de eigen woonbuurt. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde. Cijfers om trots op te zijn. Tegelijk roept het de vraag op hoe we dit voor de toekomst vast kunnen houden. Daarover ga ik binnenkort in gesprek met onze inwoners.

Voor de wekelijkse vergadering met het college van burgemeester en wethouders zijn we deze week bij wijze van uitzondering uitgeweken naar het provinciehuis in Utrecht. Het is in Utrecht traditie dat een nieuwe burgemeester kennis komt maken met het college van Gedeputeerde Staten. Dat het in mijn geval meer weg had van een weerzien met oude bekenden, deed niets af aan de prettige conversatie die ik daar had. De middag hebben we als college gebruikt om eens door te praten over de ontwikkeling van onze financiën.

Eerder deze week schreef ik al over mijn bijzondere afspraak met Lucille Werner, dus dat zal ik hier niet herhalen. 

In mijn reeks ontmoetingen met de 11 fracties uit de gemeenteraad was het gisteren aan de fractie van Lokaal Liberaal om mij aan de hand te nemen binnen de gemeente. Dat begon rond het middaguur, ondanks de stromende regen, met een vaartocht vanuit Maarssen over de Vecht naar het kasteel Nijenrode. Dankzij de gele 'clubkleur' leek het toch nog een zonnig uitje (foto). Onderweg spraken we over een aantal ontwikkelingen langs de Vechtoevers en werd ik bijgepraat over de visie van de fractie op hun rol in het gemeentebestuur. De rondleiding die volgde door het kasteel en de tuin van Nijenrode was indrukwekkend. Ik kom hier zeker terug voor een nadere kennismaking.

Voor de avond had de fractie een meet & greet (& eat) met de burgemeester georganiseerd. Onder het genot van een mooi buffet maakte ik kennis met de achterban van Lokaal Liberaal en kreeg ik de gelegenheid om mezelf voor te stellen en vragen uit de zaal te beantwoorden. Het was een aangename kennismaking. Volgende week vrijdag ga ik op bezoek bij de fractie van D66.

Ik eindig deze weblog met het hele trieste nieuws dat ons vrijdag in de loop van de dag bereikte. 

Dat was het bericht dat wethouder Henk van Rhee (foto) die ochtend was overleden. Binnen het gemeentehuis waren we natuurlijk geschokt en intens verdrietig over het verlies van onze collega-bestuurder. In de korte tijd waarin ik met hem samenwerkte, heb ik hem meegemaakt als een bevlogen bestuurder met grote interesse voor de onderwerpen in zijn portefeuille. Uiteraard wens ik ook vanaf deze plaats zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en verdere familie en vrienden troost en kracht toe om dit grote verlies te dragen.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten