zondag 22 maart 2015

Stemmen

Het zal inmiddels bijna 30 jaar geleden zijn toen ik, als jongeman van net in de 20, voor de eerste keer op een stembureau meewerkte. Ik herinner me nog goed hoe bijzonder ik het toen vond dat de burgemeester in ‘mijn’ stembureau kwam kijken of alles goed verliep.

Ik moest daar aan terugdenken toen ik afgelopen woensdag zelf verantwoordelijk was voor het verloop van de verkiezingen en een aantal stembureaus in mijn gemeente mocht bezoeken. Het maakte mijn respect alleen maar groter voor al die honderden ambtenaren en vrijwilligers die tot diep in de nacht zijn doorgegaan om de uitslagen bekend te kunnen maken. Maar liefst 25.593 stemmen werden er uitgebracht voor de Provinciale Staten. Een opkomst van 52,77%. Alle uitslagen van de gemeente zijn hier terug te vinden.

Tussen alle stembureaus door mocht ik ook nog twee keer een startschot geven voor de sponsorloop ‘Wandelen voor Water 2015’. Een jaarlijks terugkerende loop voor scholieren uit de hoogste klassen van de basisschool. Met een rugzak met daarin 6 liter water moesten ze 6 kilometer lopen. Het idee is dat ze daarmee leren hoeveel moeite kinderen elders in de wereld moeten doen om aan schoon drinkwater te komen. De opbrengst van de loop gaat naar juist die landen om nieuwe waterpompen te installeren. Ik vond het een mooi initiatief.
Het lukte me deze week om 2 keer bij inwoners thuis aan te schuiven voor de avondmaaltijd. Maandag was dat bij Rina en Johan. Ze wonen in Tienhoven aan de rand van de Bethunepolder en vertelden me hoe bijzonder ze het vinden om op een van de mooiste plekjes van de gemeente te wonen.


De burgemeester aan tafel
Donderdag was ik bij Naomi Vervaart. Zij woont samen met haar familie in Breukelen. Naomi is geboren met een zeldzame spierziekte en zit daarom in een rolstoel. Met een enorme dosis doorzettingskracht is het Naomi ondanks alle tegenslagen gelukt om iets van haar leven te maken. Ze is buitengewoon zelfstandig, ze zingt, maakt deel uit van het gemeentelijk platform gehandicapten, is online zeer actief en heeft onlangs haar diploma leraar Nederlandse Gebarentaal gehaald. Ze vertelde me trots dat ze deze week hoorde dat ze een baan heeft bij de Nederlandse Spoorwegen. Onlangs was ze ook te zien bij RTV Utrecht. Zie http://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/u-vandaag/20150312-1700/8056174

In mijn serie ‘op stap met de gemeenteraad’ nam vandaag de fractie van Maarssen2000 mij aan de hand mee door de gemeente. Deze keer gingen we op de fiets langs de plekken, die de fractie me graag wilde laten zien. Dat begon bij de Werkspecht, een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar kregen we een rondleiding langs de verschillende activiteiten. Vervolgens werden we ontvangen in de studio van RTV Stichtse Vecht, waar ik uitleg kreeg over de plannen om een lokaal multimedia platform te worden voor alle inwoners. Daarna gingen we door het centrum van Maarssen-dorp naar de wijk Op Buuren.
Op Buuren
Daar stonden we stil bij het jaagpad langs de Vecht. De fractie maakt zich sterk om de openbare functie, die dit pad van oudsher heeft, te behouden. Vervolgens kregen we een rondleiding door het moderne sportcomplex Safari. Twee jaar geleden door de gemeente gerealiseerd en nu in beheer bij Sportfondsen. Zwembad, sporthal, bibliotheek en een jongerencentrum zijn hier bij elkaar te vinden in een mooi gebouw. Een van de laatste besluiten van de toenmalige gemeente Maarssen vlak voor de fusie tot Stichtse Vecht. De avond eindigde aan een grote tafel in het Griekse restaurant Callas bij het station in Maarssen. Daar spraken we over Maarssen2000, de politiek, de cultuur en de inwoners. Het was een leuke kennismaking.

Volgende week ga ik op stap met de fractie van het CDA. Wat we gaan doen, weet ik nog niet. Wel kreeg ik alvast het verzoek om laarzen mee te nemen.

Verder zat de agenda deze week opnieuw vol met allerlei kennismakingsgesprekken. Zo maakte ik kennis met Patrick Poelmann, de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en met Miša Džoljić de rector magnificus van universiteit Nyenrode. Woensdagavond was ik weer even in Flevoland om daar live op Omroep Flevoland mijn analyse op de verkiezingsuitslagen te geven.
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten