woensdag 5 april 2017

Kernentour


Onze gemeente kent twaalf verschillende kernen die allemaal hun eigen specifieke kwaliteiten en eigenheid hebben. Om ervoor te zorgen dat de afstand tussen de inwoners en het bestuur zo klein mogelijk is, gaat het college van burgemeester en wethouders ook dit jaar weer de kernen langs voor een bezoek: de kernentour. Het is voor mij de tweede keer dat ik samen met de collegeleden deelneem aan de kernentour. Donderdag16 maart was de aftrap voor editie 2017 in Nigtevecht. Morgenochtend, donderdag 6 april, brengen we ons tweede bezoek. We starten dan in Vreeland met een ontbijt.
We vinden het belangrijk om regelmatig in gesprek te zijn met partijen in Stichtse Vecht. Met inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties, instellingen, verenigingen en vrijwilligers. Kortom; met de mensen die in Stichtse Vecht leven en werken, en die de gemeente tot een bruisend geheel maken. Het is voor ons bijzonder om te zien dat er zoveel mensen zijn die zich op verschillende manieren inzetten voor hun dorp of wijk. Bovendien blijven we zo goed ge├»nformeerd over wat er speelt in de verschillende kernen en krijgen wij de kans om kennis te maken met projecten en organisaties ter plaatse. Elke bestuurder heeft zijn eigen portefeuille, en nu kunnen we ook eens ervaren wat er speelt in de portefeuilles van de collega’s.
Tijdens de kernentour dompelen we ons een dagdeel onder in een kern. In deze editie van de tour bezoeken we projecten of initiatieven binnen het thema ‘een toekomstbestendig Stichtse Vecht’. In gesprekken met inwoners passeren onderwerpen de revue die voor de toekomst van hun wijk of dorp van belang zijn. Of we ontmoeten de generatie van de toekomst: de jongeren en kinderen. Daardoor krijgen we zicht op wat de inwoners en ondernemers bezighoudt en hoe zij denken over de leefbaarheid van Stichtse Vecht.  
Ons valt elke keer weer op dat Stichtse Vecht een gemeente is met een hechte gemeenschap: mensen kennen elkaar en zijn bereid om dingen voor elkaar te doen en om met elkaar ergens de schouders onder te zetten. Het is de gemeenschapszin, de betrokkenheid bij en zorg voor elkaar die mij aanspreekt, net als de sterk ontwikkelde sociale netwerken die we steeds weer tegenkomen. Het zijn gewone mensen die dit netwerk opbouwen, in stand houden en uitbreiden. Dit laat zien dat de samenleving in Stichtse Vecht sterk verbonden is.
Wanneer wij als bestuurders op bezoek zijn in zo’n kern, hebben we echt het gevoel dat we deel uitmaken van het dorp, de wijk of de gemeenschap. We merken ook dat de mensen die we spreken niet schromen om ons te vertellen wat er beter kan. Vaak krijgen we veel nuttige idee├źn en suggesties te horen, waar we echt mee vooruit kunnen. Mooi vind ik dat, want zo zorgen we er samen voor dat Stichtse Vecht een prachtige gemeente is om te wonen, werken en leven!
Tot ziens.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten