donderdag 24 augustus 2017

Zomerondernemer


De gemeente heeft  een lange historie in de omgang met ondernemers. Al in de 17e en 18e eeuw wisten Amsterdamse kooplieden in de zomer onze gemeente te vinden, als plek om prettig te wonen maar ook om handel te drijven. Stichtse Vecht heeft hier veel aan te danken.

Ook in 2017 vinden wij als gemeente ondernemerschap heel belangrijk. Ondernemers zijn de basis voor goed wonen, werken en welzijn in de gemeente. Daarom vertel ik u deze week graag iets over het project Zomerondernemer, een initiatief van de Stichting New Entrepeneur. De gemeente heeft dit project, samen met de Rabobank Utrecht en de stichting DOK030,  omarmd. Zo willen we jong ondernemerschap in de regio stimuleren.

Zomerondernemer Utrecht/Stichtse Vecht richt zich op jongeren van 15 tot 22 jaar met een passie voor ondernemen. In een traject van zes weken volgen jongeren uit de regio verschillende trainingen,  van het benaderen van klanten tot het doen van administratie. Ook bezoeken zij bedrijven. Er zijn bovendien ervaren ondernemers beschikbaar om hen te coachen. Alle jongeren dienen een idee in voor een eigen onderneming en werken dit tijdens het traject verder uit. Door deze gecombineerde aanpak leren de jongeren alles wat een ondernemer moet kunnen en moet weten. Maar ze komen er ook achter of ondernemen eigenlijk wel bij hen past.

Ondernemerschap is een belangrijke motor van onze lokale economie. Als gemeente doen we dan ook ons best om ondernemers de ruimte en mogelijkheden te bieden om te excelleren. De bedrijven die hun deuren openden voor de zomerondernemers zijn hier inspirerende voorbeelden van. Ook lokale bedrijven in Stichtse Vecht zijn soms tot wereldspeler gegroeid.

Door mee te doen aan Zomerondernemer grijpen jongeren actief de kans om richting te geven aan hun toekomst. Met de vele veranderingen in onze maatschappij is dat van onschatbare waarde. Zelf aan het stuur leren staan wanneer mogelijk, en een zetje krijgen wanneer nodig. Want zelfs als deze jongeren geen ondernemer willen worden, hebben ze toch vaardigheden ontwikkeld die hen helpen succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.

Op donderdag 17 augustus vond de feestelijke afsluiting van Zomerondernemer Utrecht/Stichtse Vecht plaats op Nyenrode, een plek waar jonge ondernemers zich vast thuis voelen. Alle 25 deelnemers presenteerden tijdens de ondernemersmarkt de uitkomst van hun traject. Waar velen begonnen met een eerste idee, bleken enkelen nu inmiddels al ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel en zelfs klanten te hebben.

Bij de afsluiting sprak onder andere wethouder Zivkovic de deelnemers toe, waarna de winnaar van Zomerondernemer Utrecht/Stichtse Vecht bekend werd gemaakt. Het is Sophie Jurrjens. Zij had het idee ontwikkeld om een app te maken, waar muziek gekoppeld wordt aan de kenmerken van een plaats of landschap waar iemand zich op dat moment bevindt. Dit kreeg veel waardering. Als winnaar mag zij haar idee ook tijdens de landelijke finale van Zomerondernemer presenteren. Ik wens haar veel succes!

Wilt u meer lezen over dit bijzondere initiatief? Neem dan een kijkje op http://zomerondernemer.nl/.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten