woensdag 28 februari 2018

Ik pas


De Gemeente speelt een belangrijke rol bij de aanpak van alcoholproblematiek. Niet alleen omdat alcohol en de gezondheid van onze inwoners alles met elkaar te maken hebben, maar ook omdat de openbare orde en  veiligheid vaak niet samen gaat met overdadig alcoholgebruik. Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en zie ik toe op de naleving van de Drank- en Horecawet. Helaas zie ik nog veel te vaak dat alcohol in het spel is bij verkeersongelukken, uitgaansgeweld, overlast, ordeverstoring, huiselijk geweld en antisociaal gedrag. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun alcoholgebruik en het gevaar van drinken. Daarom zetten we als gemeente ook in op alcoholpreventie.
Voor sommige mensen is het lastig om te weten waar hun grens ligt. Te veel alcohol zorgt ervoor dat mensen minder remmingen ervaren en dingen doen die ze normaal gesproken niet zouden doen. Het is goed dat iedereen af en toe bewust stilstaat bij zijn of haar alcoholgebruik. Hoeveel drink ik eigenlijk? Dat borreltje voor of na het eten, of elke dag een glaasje wijn bij het et
en: onbewust drinken mensen soms meer dan ze denken.
Ook het waarom is iets om bij stil te staan. In veel gevallen zal het zijn omdat we alcohol drinken ‘gezellig’ vinden. Er is natuurlijk niks mis met een beetje gezelligheid, maar het is wel goed dat we ons bewust worden van de sociale druk om te drinken. Iemand die zich op een feestje beperkt tot water of een glaasje fris, wordt al snel gezien als ‘ongezellig’. Dat maakt het niet makkelijker om ‘nee’ te zeggen, bijvoorbeeld omdat je nog rijden moet. Of gewoon omdat het verstandiger is om niet te drinken. Het zou mooi zijn als we daar met zijn allen wat minder oordelend in waren.
Daar komt nog eens bij dat alcohol ook invloed heeft op je gezondheid. Mijn collega Jacqueline Koops, wethouder Volksgezondheid, benadrukt dat steeds. Het schijnt zo te zijn dat mensen die niet drinken beter slapen, gewicht verliezen en zich fitter voelen.
In heel Nederland is er nu een campagne die mensen stimuleert om een maand niet te drinken: IkPas. Collega Jacqueline Koops en ik hebben besloten om dit jaar opnieuw mee te doen en in de maand maart geen alcohol te drinken. Twee jaar geleden deden we ook mee. Het heeft ons wel bewust gemaakt van ons alcoholgebruik. Daarom zijn we ook heel benieuwd of het dit jaar anders is.
Ik wil u ook uitdagen om mee te doen aan de campagne IkPas. Voor uw eigen gezondheid en voor onze maatschappij. Het leuke van deze campagne is dat u uw ervaringen kunt delen met andere deelnemers. Dat geeft steun, maar soms ook inzicht. Speciale IkPas-coaches kunnen u helpen als u extra ondersteuning nodig heeft.
Doet u mee? Volg dan ons voorbeeld. U kunt zich aanmelden via www.ikpas.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten