woensdag 18 juli 2018

Madurodam


Vorige week donderdag luidden we ons jaarlijkse zomerreces in met alweer de derde Midzomerbijeenkomst. De eerste twee Midzomerbijeenkomsten smaakten, gezien de positieve reacties, naar een vervolg. En terecht – ik kijk terug op een bijzonder geslaagde editie 2018. Het weer was prima en we verwelkomden meer dan 350 bezoekers, waaronder al mijn collega’s uit de provincie. Ik was zeer vereerd met hun aanwezigheid. De organisatoren hadden dit tot het laatste moment voor mij geheim gehouden.

Het idee van de Midzomerbijeenkomst is om samen met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties en instellingen het bestuurlijk seizoen informeel af te sluiten, elkaar te ontmoeten en te spreken over actuele onderwerpen.
Elke Midzomerbijeenkomst kent een eigen thema waarin we de lokale samenleving actief betrekken. Vorig jaar was dit een groener, gezonder en slimmer Stichtse Vecht. We hebben toen lokale ondernemers en organisaties uitgenodigd om te laten zien hoe zij invulling geven aan dit thema.  

Ditmaal waren de twaalf dorpen van Stichtse Vecht het thema. Enthousiaste vrijwilligers kregen het podium om verhalen over hun gemeenschap te delen. Ieder dorp had hiervoor een eigen stand tot zijn beschikking in de tuin van Goudestein. Daarin werden de kenmerken van iedere gemeenschap uitgestald. In mijn toespraak noemde ik de informatiemarkt met al deze stands al het Madurodam van Stichtse Vecht. Tijdens de Midzomerbijeenkomst zag ik dat we een trotse, verbonden gemeente zijn met enthousiaste bewoners. Een gemeente van de ‘eenheid in verscheidenheid’. Stichtse Vecht is groot in kleinschalige gemeenschappen.

Naast de stands van de kernen was er nog een dertiende stand op de informatiemarkt. Die stond in het teken van de Vechtse Kano. Zoals ik laatst nog in mijn column schreef, ontbrak Stichtse Vecht op het lijstje van gemeenten in ons land met een eigen, lokale lekkernij. Drie finalisten streden om de eer met hun bakkunsten en het was aan mij om de prijswinnaar bekend te maken. De bezoekers kozen voor het gebakje van Dana Dolman. Dankzij haar is Stichtse Vecht nu ook een heerlijke eigen traktatie rijker.

Op de Midzomerbijeenkomst heb ik alvast een beetje afscheid genomen van kinderburgemeester Mijke Moons. Op 25 september geeft zij het stokje door aan de onlangs verkozen Britt Klomp.
Mijke heeft haar jaar als kinderburgemeester met verve vorm en inhoud gegeven. Zij was voor mij een fantastische collega die de kinderen in Stichtse Vecht echt vertegenwoordigde en die meedacht op het gebied van jeugdbeleid. Van haar jaar als kinderburgemeester is een jaarverslag in beeld gemaakt. U kunt de video bekijken op de gemeentelijke website.
Volgende week vult Mijke mijn column. Zij zal daarin verhaal doen van haar ervaringen.

Tijdens het zomerreces zal Stichtse Vecht gewoon bestuurd blijven worden. Tijdens deze periode zijn altijd voldoende bestuurders aanwezig om, als de actualiteit daar om vraagt, besluiten te nemen. U zult dan ook vrijwel niets van ons zomerreces merken. Precies zoals het hoort.

Ik hoop dat u een mooie zomer tegemoet gaat en wens u een goede vakantie toe!
Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten