donderdag 20 januari 2005

OVSW Brandweer

Was het gisteren de politie, vandaag was het mijn eerste kennismaking met de brandweer in Warmond. Eigenlijk niet alleen Warmond want de gemeente werkt zeer nauw samen met de gemeenten Oegstgeest, Sassenheim en Voorhout in het zogenaamde OVSW verband. De eisen die we tegenwoordig stellen aan een brandweer organisatie zijn dusdanig zwaar dat een gemeente als Warmond niet meer in staat is een dergelijke taak zelfstandig uit te voeren. Deze samenwerking betekent natuurlijk niet dat er straks ook nog maar 1 kazerne voor het hele gebied nodig is. Om in geval van een brand wel binnen de vastgestelde tijd aanwezig te kunnen zijn, blijven er in het gebied voldoende kazernes. De voordelen van de samenwerking zitten vooral in de aansturing van alle korpsen vanuit 1 punt. Er is 1 commandant en ook alle medewerkers die zich bezighouden met vergunningen, veiligheidscontroles, het voorbereiden van oefeningen, voorlichting etc. werken vanuit 1 plaats voor het hele gebied. Deze mensen hebben hun werkplek in de gloednieuwe kazerne in Warmond. Een fraai gebouw om te zien, een mooi stukje werk van architect Henri Stol. Niet luxe maar wel erg doelmatig voor het werk dat er gedaan moet worden. (Kijk maar onder de button Foto's)

Ik ben er vanmorgen dus voor de eerste keer geweest voor een overleg met de burgemeesters van de andere 3 gemeenten. Samen met de commandant praten we de plannen door en nemen we besluiten over aanschaf van materieel, personele aangelegenheden en zaken met betrekking tot de veiligheid van onze inwoners.

Na deze bijeenkomst heb ik me laten informeren over allerlei zaken met betrekking tot de brandweer. Een van de onderwerpen die daarbij aan de orde kwam, was het beleidsplan brandweer. In dit plan staat beschreven wat de organisatie de komende jaren moet gaan doen om ervoor te zorgen dat onze inwoners veilig kunnen blijven wonen. Dit vraagt een aantal maatregelen waarvoor ook geld nodig is. In maart zal de gemeenteraad een besluit moeten nemen over dit plan en het extra geld dat nodig is. Voor een gemeenteraad zijn dit vaak lastige discussies omdat men altijd zuinig is met gemeenschapsgeld, terwijl het aan de andere kant ook niet goed voelt om te willen bezuinigen op veiligheid.

Overigens is het goed om hier ook nog eens te onderstrepen hoe belangrijk de vrijwilligers zijn binnen het korps. Stuk voor stuk mannen en vrouwen die zich inzetten voor onze veiligheid en daarbij bereid zijn zo nu en dan flinke risico's te lopen. Zij doen deze belangrijke taak met veel betrokkenheid en inzet. Het kan ons allemaal overkomen dat we daar opeens afhankelijk van zijn, en dan is het goed te weten dat deze mensen dag en nacht paraat zijn. Binnenkort ga ik nog een keer persoonlijk kennismaken met de leden van het korps.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten