woensdag 5 juli 2006

Buitenlandse zaken

Vandaag was een dag van bijzondere ontmoetingen. Rond de middag waren we met nagenoeg het hele college te gast bij de Japanse ambassade in Den Haag. Leiden heeft al heel lang een speciale band met Japan. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat Leiden voor Japanse toeristen een populaire reisbestemming is. Ook op wetenschappelijk gebied zijn er historische banden. Dat is onder andere te zien in het Sieboldhuis aan het Rapenburg. Het SieboldHuis herbergt het mooiste uit Japan achter een Nederlandse historische gevel. Op 2 september 2005 beschreef ik mijn bezoek aan het Sieboldhuis in mijn dagboek.

Mr. Kyoji Komachi, de Japanse ambassadeur, wilde de bijzondere band met de stad door zijn uitnodiging nog eens onderstrepen. Het was een bijzondere ontmoeting vol met japanse tradities.

Bij mijn terugkomst in Leiden mocht ik een Turkse delegatie ontvangen. Het waren gemeentebestuurders uit de gemeente Zeytinburnu, een deelgemeente van Istanbul. Zij kwamen kijken naar de manier waarop we in Leiden onze herstructurering aanpakken binnen de wijkontwikkelingsplannen.

Vanavond hadden we het vervolg van de gemeenteraadsvergadering van gisterenavond. Naast o.a. de toekomst van het openbaar onderwijs, de Rijngouwelijn en de Stichting Stadsparkeerplan stond ook de vaststelling van het ligplaatsenplan op de agenda. Het ligplaatsenplan maakt onderdeel uit van mijn portefeuille, en dat het ik gemerkt ook. In dit plan staat beschreven waar en onder welke voorwaarden, binnen de gemeente woonschepen mogen liggen. Ten behoeve van een bouwplan van de Firma Noordman aan de Haagweg moesten een aantal woonschepen in de Rijn naar een andere plaats verhuizen. Daarvoor was aanpassing van het ligplaatsenplan noodzakelijk. Probleem daarbij was het feit dat o.a. de Leidse Roeivereniging "Die Leythe" met enige regelmaat van hetzelfde water gebruik maakt voor hun roeiwedstrijden.

Beide dreigden dus letterlijk in elkaars vaarwater te komen. Het geschil is de afgelopen weken in de plaatselijke pers breed uitgemeten. Steeds meer partijen zijn zich vervolgens met dit vraagstuk bezig gaan houden. Het probleem was dat zowel naar Noordman als Die Leythe in het verleden toezeggingen waren gedaan die de gemeenteraad na wilde komen. Na heel veel discussie met allerlei belanghebbenden en talloze misverstanden over hoe je ruimte op het water kunt meten zijn we er vanavond met de nodige creatieviteit gelukkig uitgekomen. Bijna iedereen was na afloop tevreden over de uitkomst en dat is in de ruimtelijke ordening niet altijd het geval.

Tot ziens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten