donderdag 15 maart 2007

Welstand

Vanavond was ik aanwezig bij een door de gemeenteraad georganiseerde hoorzitting over het onderwerp welstand.

Volgens de wet moeten bouwplannen van onze inwoners voldoen aan wat die wet noemt 'redelijke eisen van welstand'. Om dat te beoordelen hebben wij een onafhankelijke commissie. De zogenaamde Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. Over het welstandstoezicht is in de stad de afgelopen periode veel discussie. Sommige mensen vinden dat we teveel betuttelen, anderen vinden dat we veel strenger moeten zijn. Voor ons is dit aanleiding om eens grondig te kijken naar een herziening van de procedure.

Een groot aantal mensen die bij dit onderwerp betrokken zijn kwamen vanavond hun mening geven over het welstandstoezicht in Leiden. Het werd een geanimeerde avond met een stroom aan suggesties om het allemaal beter, of in ieder geval anders, te doen. Een aardige suggestie kwam van een spreker uit de Merenwijk. Hij stelde voor om bij kleine plannen de buren van de indiener te laten beoordelen of een bouwplan voldoende kwaliteit heeft. Leuke suggestie, behalve natuurlijk voor die mensen die niet met hun buren door 1 deur kunnen...

Ik ben benieuwd welke conclusies de gemeenteraad gaat trekken uit alle ideeen die vanavond voor het voetlicht kwamen. Aan de hand van die conclusies kan ik dan vervolgens aan de slag om samen met onze ambtenaren voorstellen voor een nieuwe aanpak te gaan maken.

Tot ziens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten