woensdag 21 maart 2007

Winkel in de buurt

'Buurtwinkels hebben een belangrijke sociale functie en moeten zoveel mogelijk behouden worden voor de buurt.' Die tekst staat te lezen in ons collegeprogramma. Vanmiddag was ik bij de firma Verboon in het Haagwegkwartier. Een echte buurtwinkel zoals je er tegenwoordig niet veel meer tegenkomt. Al bijna 100 jaar zit dit bedrijfje al in deze echte volksbuurt. Naast de vaste winkel aan de Da Costastraat heeft de firma twee rijdende winkels die elke dag in de straten rondom de winkel zijn terug te vinden.

De met name oudere bewoners van de wijk maken graag gebruik van de 'ouderwetse service' van de firma Verboon. En die service gaat ver. Ik heb vanmiddag weer eens gezien dat de melkboer van welleer inmiddels bijna de buurtmaatschappelijk werker is geworden. Dankzij de actieve rol van de wijkwinkel kunnen de oudere inwoners van de wijk heel lang zelfstandig blijven wonen in hun eigen wijk.

De firma Verboon is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Libertas Leiden. Feitelijk vormt de firma de vooruitgeschoven post in de wijk en doet daar namens Libertas veel goed werk. Ze houden een oogje in het zeil wanneer dat nodig is en signaleren vroegtijdig wanneer iemand zorg tekort komt.

Toch blijft de buurtwinkel in financieel opzicht kwetsbaar. De leden van de familie Verboon werken 70 uur per week en weten daarmee net rond te komen. Doordat de corporaties zijn begonnen met grootschalige sloop/nieuwbouwplannen in de buurt ziet men echter het aantal klanten de laatste tijd flink teruglopen. Voor een deel is dat tijdelijk, zodra de nieuwbouw over een paar jaar klaar is, komen daar weer nieuwe bewoners voor terug. Die tijdelijke periode kan voor de firma Verboon echter net te lang gaan duren. Daar moeten we toch iets aan kunnen doen.

Voordat ik na het gesprek van vanmiddag de winkel uitliep heb ik afgesproken om te gaan zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Je moet er niet aan denken dat het Haagwegkwartier geen buurtwinkel meer heeft.

Tot ziens

1 opmerking:

  1. Ik hoop dat je iets weet te regelen Marc!

    Het is ook nodig om mee te denken met de winkels in de Beatrixstraat, in geval het hele Kooiplein-plan doorgaat.

    Groeten,

    julian (SP)

    BeantwoordenVerwijderen