dinsdag 11 december 2007

Huis van de Sport

Vandaag was de dag van een heel bijzondere planpresentatie van het project Huis van de Sport. Achter de schermen hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan dit bijzondere plan. Huis van de Sport is de naam van een plan voor het gebied achter de Haagse Schouwweg, met daarachter sportcomplex Morskwartier en de 3 oktoberhal: ongeveer 400 woningen, 2 middelbare scholen, kantoorruimte, een sporthal met plaats voor 5000 toeschouwers en thuisbasis van de basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden, gymzalen, een atletiekbaan, 10 kunstgrasvelden voor voetbal en rugby, 1650 parkeerplaatsen en mogelijk een kunstijsbaan van 400 meter.

Het concept achter dit plan is eenvoudig. De sportvoorzieningen in het huidige complex nemen veel ruimte in beslag. De aanleg van deze voorzieningen kan veel compacter door bijvoorbeeld kunstgrasvelden op hoogte te brengen en daar andere functies zoals parkeren etc. onder aan te brengen. Op die manier kun je het hele sportcomplex in een kleiner gebied aanleggen. Hierdoor komt er ruimte vrij voor de bouw van een groot aantal woningen. De opbrengst van die woningbouw is vervolgens weer voldoende om een enorme extra impuls te geven aan de kwaliteit van de sportvoorzieningen. Kortom een typisch Leidse oplossing om van ons ruimteprobleem een kans te maken.

Het bijzondere aan dit plan is dat het nu eens een keer niet binnen het Leidse Stadhuis is bedacht. Huis van de Sport is een initiatief dat is ontwikkeld door de samenwerking tussen een groot aantal sportorganisaties uit onze stad die samen in dit gebied zo'n 3500 leden hebben. Deze organisaties zijn van mening dat de sport in onze stad een flinke impuls kan gebruiken en hebben daarvoor alles uit de kast gehaald om via dit plan hun droom waar te maken. Als gemeente hebben we het afgelopen jaar de initiatiefnemers geholpen om dit plan zover te ontwikkelen dat het een haalbaar plan lijkt te zijn geworden.

Als ik eerlijk ben maken deze mensen met hun plan ook een beetje mijn droom waar. Wat is er immers mooier voor een wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling om inwoners te ondersteunen bij goede plannen die ze zelf hebben bedacht en waar ze zo enthousiast over zijn geworden.

Na de planpresentatie van vandaag breekt de komende tijd een belangrijke fase aan voor de verdere ontwikkeling. Samen met de initiatiefnemers gaan we de bewoners uit de omgeving van het plangebied informeren over deze ontwikkeling. Ik hoop dat de inwoners van de stad de komende tijd net zo enthousiast gaan worden als de initiatiefnemers al zijn.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

 1. Geachte heer Witteman,

  Ik zit aandachtig uw plan te lezen op uw weblog. Via de vermelding op aanbestedingskalender.nl vernam ik van dit prestigieuze project. Alvorens meteen actie te ondernemen en links en rechts te gaan bellen besloot ik te gaan "googlen".
  Mijn naam is Ruud Plas, vekoopleider bij Bosan Sport. Een specialist op het gebied van inrichting sportinventaris.
  U snapt natuurlijk waar mijn interesse naar uit gaat, de inrichting van de sporthal en gymzalen. Maar inrichten kan alleen als het project ook daadwerkelijk doorgang heeft.
  Kunt u mij vertellen wat de stand van zaken is. En welke instantie zich bezig houd met de keuze voor de sporttechnische inrichting.

  Bosan gaat straks de inrichting verzorgen bij de nieuwbouw van Universiteit Leiden en het onderwijscentrum Praktijkonderwijs, dus helemaal onbekend zijn we niet in Leiden, maar de gemeente als mogelijke opdrachtgever zou een nieuwe uitdaging opleveren. Wellicht zijn er qua tijdspad zaken te combineren waardoor het de "burger" minder geld kost.

  Graag verneem ik uw reactie.

  Met sportieve groet uit Haaksbergen.

  Ruud Plas
  06-21246902

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Ruud,

  Het college heeft vóór het zomerreces afgezien van een projectstatus voor het ''Huis van de Sport''. Er is dus geen budget uitgetrokken voor verdere uitwerkingen van het plan. Er is eveneens geen voorbereiding getroffen voor een Europese aanbestedingsprocedure.

  Het college is van mening dat er eerst eens gekeken moet worden naar de financiële haalbaarheid. Een duidelijk/heldere beschrijving van de kosten, risico's en opbrengsten is er (nog) niet. Dit is een weloverwogen besluit omdat er best wat haken en ogen aan het plan zitten. Ik betwijfel of men dit allemaal wel ''recht weet te breien''. De tijd zal het leren.

  Wat wel van belang is dat het college snel met een definitief besluit moet komen. Dit neemt onzekerheid bij de verenigingen en zorgt voor duidelijkheid zodat verenigingen weer verder kunnen gaan met het uitstippelen van hun toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen