woensdag 13 augustus 2008

Riool.nl

Na gisteren veilig in pak met stropdas op kantoor bij Interpulse stage gelopen te hebben, was het vandaag tijd om letterlijk de handen vuil te maken bij Riool.nl met het legen van vetafscheiders, repareren van rioleringen en het ontstoppen van dakgoten.

Riool.nl (voorheen Barthen Rioolbeheer) is het grootste rioleringsbedrijf uit de regio en specialist in afvalverwerking en het ontstoppen, renoveren en inspecteren van rioleringen. Ze werken zowel voor particulieren als grote bedrijven en werken bovendien veel samen met de gemeente.

Riool.nl heeft zich in twintig jaar ontwikkeld van een kleine onderneming met drie werknemers naar een groot bedrijf met 140 man personeel. Gelukkig is deze expansie niet ten koste gegaan van de kwaliteit of inzet van het bedrijf en de medewerkers. Riool.nl steekt bijvoorbeeld veel tijd en energie in het binnenhalen, binnenhouden en opleiden van enthousiaste mensen, maar besteedt ook veel geld aan het aankopen van de modernste apparatuur om het werk mee uit te voeren. Voor mij reden genoeg om een dagje met Riool.nl mee te lopen.

De dag begon op het hoofdkantoor van Riool.nl aan de Hallenweg, waar directeur Ernst Barthen mij de geschiedenis van het familiebedrijf en de ontwikkelingen tot op heden vertelde. Daarna kreeg ik mijn werkkleding aangereikt om vervolgens mee te gaan naar het leegzuigen van een vetafscheider bij restaurant Woods. Al het afvalwater uit de keuken van een restaurant wordt gefilterd, zodat er geen vetresten het riool ingaan die de buizen kunnen verstoppen. Eens in de zoveel weken moet de put waarin het gescheiden vet zich opslaat geleegd worden en die eer was vandaag aan mij. Het vet wordt opgeslagen in de wagen van Riool.nl en door hen verder verwerkt. De foto onder de houtzaagmolen ontving ik van Hielco Kuipers, waarvoor natuurlijk mijn dank.

Nadat de vetafscheider van Woods weer schoongespoten was, ging ik mee naar de volgende klus: het inspecteren van een stuk gemeentelijk riool. Een veel schonere klus waarbij je dankzij de modernste apparatuur bijna de auto niet meer uit hoeft te komen. Je kan vanaf een computerscherm in de auto kijken naar wat er zich ondergronds afspeelt. Er hoeven dus geen mensen het riool in, alleen een moderne camera!

Na de lunch was het tijd om bij een aantal particulieren langs te gaan om hun rioleringsproblemen op te helpen lossen. De eerste klus was een reparatie aan de huisriolering in de kruipruimte bij iemand thuis en de tweede klus was het ontstoppen van een dakgoot. Nadat beide problemen waren verholpen zat mijn stage bij Riool.nl erop.

Wat mij vandaag vooral heel erg is opgevallen is het enthousiasme waarmee de medewerkers hun werk doen. Zelfs tijdens het repareren van een rioolbuis in een nauwe kruipruimte was er tijd voor een geintje en plezier. Ook merk je dat deze mensen er trots op zijn dat ze concreet iets voor de mensen kunnen betekenen, dat ze hun problemen kunnen oplossen. En daar krijgen ze natuurlijk ook veel waardering van de klanten voor terug.

Trots zijn op het afgeleverde werk, dat is iets dat de medewerkers van Riool.nl en Interpulse Automatisering, het bedrijf waar ik gisteren stage liep, met elkaar gemeen hebben. Ook zijn beide bedrijven klein begonnen en inmiddels uitgegroeid tot grote ondernemingen, maar zonder hun oogmerk voor kwaliteit de verliezen. Het is voor mij als wethouder Economische Zaken erg interessant om te zien hoe twee bedrijven die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, toch dezelfde doelstellingen nastreven, namelijk kwaliteit en goede dienstverlening leveren naar hun klanten.

Morgen ga ik naar Barnhoorn Bedrijfsmakelaardij. Uiteraard zal ik u daar ook een uitgebreid verslag van doen.

Tot ziens.

9 opmerkingen:

 1. Mooie relaas en prima reclame! Maar ik heb goede ervaringen met www.zegwaardrioolontstopping.nl en dat wil ik ook even vermelden voor de volledigheid met uw goedkeuring.

  Met vriendelijke groet,
  Marcel ten Dam, Den Haag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De onervaren monteurs van Ernst Barthen heeft mijn bedrijf door een zeer dure dubieuze reparatie aan de rand van de afgrond gebracht omdat een verstopping van de riolering na de "reparatie" op vrijdag ervoor gezorgd heeft dat mijn hele zaak blank kwam te staan. Hierdoor zijn waardevolle gereedschappen kapot gegaan.

  Op de afhandeling van mijn klacht over de gevolgen van de mislukte werkzaamheden door de heer Barthen, die mij half december 2009 zou terugbellen zit ik nu nog steeds te wachten. Ik ben zelf bedreigd omdat ik het lef had om nogmaals contact op te nemen.
  Schande!!
  Ook dit mag wel eens verteld worden want ik sta niet alleen in mijn bevindingen.

  Mvg, Teun van Vliet (van Vliet machineverhuur)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ernst Barthen01 juni, 2010 22:16

  Beste Marc,

  Hierbij reageer ik op bovenstaande mededelingen. De heer Teun van Vliet is een verzonnen naam door Zegwaard riool bedrijf uit Delft. Zegwaard heeft meerdere van deze nep mededelingen op internet over ons bedrijf verspreid. Laat deze mededeling maar op je weblog staan zodat iedereen kan zien hoe kinderachtig dit bedrijf is. Mogelijk dat Zegwaard het lef heeft dit bij jou te melden zodat dit bericht kan worden verwijderd. Ik wil hier niet bepleiten dat er bij Barthen riool.nl in de afgelopen 60 jaar geen dingen fout zijn gegaan, bij het verhelpen van duizenden verstoppingen en reparaties per jaar kan het niet altijd goed gaan.

  Mijn collega of ikzelf heb dus nooit met ene heer Teun van Vliet gesproken of daar werk voor gedaan. Zoals iedere vast klant weet, ben ik al 25 jaar persoonlijk benaderbaar voor mogelijke klachten. Erg kwalijk dat Zegwaard ons bedrijf op zo´n manier in een kwaad daglicht probeert te stellen.

  Vriendelijke groet,

  Ernst Barthen

  071 5222688

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Barthen Riool.nl02 juni, 2010 00:50

  Hieronder nog wat voorbeelden van verzonnen verhalen geplaatst op startpagina over Barthen Riool.nl

  Riool verstopt
  Gepost door: R. Mastenbroek ()
  Datum: 17 februari 2010 16:07

  Goede dag,
  Ik heb een vraagje over het ontstoppen van mijn riool.
  Sinds mijn slechte ervaring die ik heb gehad met Barthen riool oftewel www.riool.nl een jaar geleden omdat afspraken niet nagekomen werden en ik een, niet volgens de afspraken een torenhoge rekening gepresenteerd kreeg ben ik een beetje huiverig geworden om een rioolbedrijf in de hand te nemen.

  Ik heb al een jaar lang veel last van een enorme stank die uit het riool komt.
  Ondanks eerdere pogingen om dit probleem te verhelpen door riool NL zit ik nog steeds met hetzelfde probleem.

  Kan iemand mij een goed rioolbedrijf aanwijzen, ik woon in de omgeving van Leiden. En graag niet een van die aangesloten prutsers van Barthen riool.

  Alvast bedankt.

  Re: Riool verstopt
  Gepost door: A. van Dam ()
  Datum: 17 februari 2010 19:18

  Beste meneer Mastenbroek,

  Wij bij van Dam en zonen uit Aalsmeer hebben iets soortgelijks meegemaakt met de firma Barthen riool.nl.
  Erg vakkundig zijn ze er niet.

  Ons stank en rioolprobleem is 7 maanden geleden opgelost door de vakmensen van Zegwaard Rioolontstopping uit Delft.
  Zij zijn echter aktief in de hele regio inclusief Leiden en Amsterdam. Wij hebben intussen een goede relatie opgebouwd met dit bedrijf vandaar dat ik Zegwaard absoluut kan aanbieden als probleem oplosser van uw stank en rioolwerkzaamheden.

  Hierbij een overzicht van hetgeen zei u als uitkomst kunnen bieden.
  Ik hoop dat de links werken wat dit heb ik niet eerder gedaan.

  Riool inspectie
  Stank overlast
  Verstopt riool

  Succes ermee.

  Van: Van Dam Nordia Yachts [mailto:vandam@nordia.com]
  Verzonden: maandag 1 maart 2010 9:59
  Aan: Ernst Barthen
  Onderwerp: RE: klachten op startpagina.

  Geachte heer Barthen,
  Graag wil ik op uw mail reageren met betrekking tot een klacht die door ons op startpagina zou zijn geplaatst. Ik kan u melden dat wij hier niets mee te maken hebben. Wij hebben in het verleden geen werkzaamheden door zowel wel de Firma Barthen als de firma Zegwaard laten verrichten. Ik neem het dan ook zeer kwalijk op dat iemand onder onze naam, als zijnde A van Dam en Zonen, uw bedrijf of wie dan ook probeert zwart probeert te maken.
  Ik hoop dat ik hiermee duidelijk heb kunnen maken dat wij ook slachtoffer zijn van een actie waar een vies luchtje aan zit.
  Met vriendelijke groet,
  Robin ten Hoope
  Scheepswerf A. van Dam en Zonen b.v

  BeantwoordenVerwijderen
 5. M.C. de Mos Hfd. Uitvoerder KWSinfra02 juni, 2010 14:20

  Meerdere malen heb ik riool.nl werken laten uitvoeren over een periode van 3 jaar. Tot op heden is riool.nl trouw gebleven aan de gemaakte afspraken. Voor mij dus een bedrijf waarop men kan bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gewoon een klote bedrijf voor het personeel
  vandaar ook de rechtzaken van het fnv voor het personeel tegen barthen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik juist weer hele slechte ervaringen met Zegwaard. Verstopping niet verholpen, wel een hoge rekening, een smerig huis (woonkamer, keuken, wc en gang) en een nieuw grasveld nodig omdat ze buiten de troep hebben gedumpt.
  De volgende dag een ander bedrijf, kwartiertje werk, schoon en verholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook is mijn ervaring met Zegwaard beroerd. Ze zijn voor een standaard verstopping drie dagen bezig geweest. Monteur beweert eerst dat er niets (!) van mijn huis op hoofdriool onder mijn huis is aangesloten, stopt een kleine twintig meter veer in de leiding en is hem daarna kwijt, gaat met camera maar een kant van een buis in op zoek naar zijn veer (drie uur op zoek en ik heb vijf leidingen). Laatste buis bleek de oorzaak (kan gebeuren uiteraard) maar de monteur die zijn veer er weer een dag later uit moest halen constateerde dat er nog steeds een verstopping zat en had de veer er binnen no-time uit. Rekeningen mogen wel volledig betaald worden en op klachten wordt volledig niet gereageerd. Mijn advies: zoek een lokaal bedrijf en mijd Zegwaard met een grote boog. Uiteindelijk leveren ze wel goed werk (afhankelijk van de monteur) maar de huiseigenaar betaalt de opleiding!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen