donderdag 10 juli 2008

Koud

Precies vandaag was het 100 jaar geleden dat in onze stad Heike Kamerlingh Onnes (foto) er als eerste in slaagde om het gas helium vloeibaar te maken bij een temperatuur van slechts vier graden boven het absolute nulpunt. Daarmee opende hij de weg naar experimenteel onderzoek bij de allerlaagste temperaturen. In de periode daarna kwamen vanuit de hele wereld wetenschappers naar Leiden om hun experimenten uit te voeren. In 1913 kreeg Kamerlingh Onnes de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Bij afwezigheid van de burgemeester mocht ik samen met de Rector Magnificus van de Universiteit Leiden een beeld onthullen voor het Kamerlingh Onnesgebouw aan de Steenschuur.

Naar aanleiding van de gebeurtenis 100 jaar geleden zijn er de komende tijd maar liefst 4 tenstoonstellingen in de stad. In het Kamerlingh Onnes gebouw is een tentoonstelling van historische foto's, in de Universiteitsbibliotheek worden boeken en documenten getoond. Verder zijn er exposities in zowel de Lakenhal als het museum Boerhaave.

Ons credo 'Leiden, stad van ontdekkingen' was vandaag weer buitengewoon toepasselijk.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten