dinsdag 26 juli 2011

Paddestoel

Ruim 35 jaar geleden is in de Noordoostpolder op initiatief van ouders de eerste locatie voor kinderen met een verstandelijke beperking in Flevoland geopend: het kinderdagverblijf “De Paddestoel” in Emmeloord. De Paddestoel was vanmiddag de eerste van een serie jeugdzorginstellingen die ik deze en volgende week ga bezoeken in het kader van mijn zomerstages. Na elke stage doe ik hier verslag.


Jongeren waarbij een (dreigende) verstoorde ontwikkeling speelt, kunnen bij De Paddestoel terecht voor dagbegeleiding en therapie. De begeleiding van deze instelling is gericht op de ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen. Ieder kind heeft daarvoor een eigen plan met doelen. De kinderen verblijven in groepen. Iedere groep heeft een dagprogramma met verschillende activiteiten. De verzorging en dagindeling zijn middelen om een veilige situatie te creƫren waar de kinderen hun eigen mogelijkheden optimaal kunnen ontwikkelen. En als dat nodig is krijgt een kind individuele therapie of specialistische 1-op-1 begeleiding.

De Paddestoel beschikt over moderne huisvesting die speciaal voor dit werk is ontwikkeld. Men beschikt zelfs over een klein binnenzwembad, dat een belangrijke bijdrage kan leveren aan de motorische ontwikkeling van bepaalde kinderen.
De kosten van deze zorg worden momenteel voor een deel betaald door de Provincie en voor een ander deel door de zorgverzekeraars. De komende jaren gaan de gemeenten deze taak overnemen. Het is de bedoeling dat de gemeenten daardoor betere, maar ook efficiƫntere zorg kunnen gaan organiseren.

Omdat het niet voor niets een stage was heb ik vandaag zelf ook de handen uit de mouwen gestoken. Ik heb meegedraaid met twee groepen en ben met Chiel van anderhalf het zwembad in gedoken. Het was zowel voor Chiel als mij de eerste keer en dat leverde natuurlijk een mooie plaatje op dat ik met toestemming van zijn ouders hier mocht
plaatsen.
Als ik het komende jaar weer praat over budgetten, over zorgaanbieders, over sturingsmodellen of over transitie in de jeugdzorg, dan heb ik deze foto tenminste om even na te denken waar het echt over gaat; deze kwetsbare jonge mensen een veilige omgeving bieden.

Tot ziens.


Location:Emmeloord

2 opmerkingen:

  1. Was nieuwschierig en heb uw weblog even opgezocht. Inderdaad een mooi plaatje. Ik heb van de begeleiding gehoord dat Chiel erg leuk vond in het zwembad. En u ook zo te lezen.

    groetjes, moeder van Chiel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik in google de Paddestoel Emmeloord intyp kom ik ook uit bij uw blog. Bijzonder om dit verhaal te lezen, ik ben zelf stagaire op de Paddestoel! en wat een mooie foto !:)

    BeantwoordenVerwijderen