woensdag 26 oktober 2011

Garantie in de jeugdzorg

Vandaag sprak de tweede kamer met de staatssecretaris van VWS (foto) over het landelijke beleidskader Jeugdzorg voor 2012. In dit document staan de (financiele) voorwaarden beschreven op basis waarvan de provincies het komende jaar de jeugdzorg moeten gaan uitvoeren. Gezien het belang van de jeugdzorg en de totale kosten voor de uitvoering van 1 miljard per jaar, is dit voor ons een belangrijk document.

Namens de 12 provincies stuurde ik een tijdje geleden een brief aan de staatssecretaris om haar te melden dat de provincies het niets eens zijn met dit beleidskader. De staatssecretaris vindt dat er in nederland geen kinderen langer dan 9 weken onverantwoord op de wachtlijst mogen staan, terwijl zij niet bereid is om daarvoor ook het benodigde geld te betalen. De afgelopen jaren is het de provincies gelukt om bij gelijkblijvend budget 17% meer kinderen te helpen en daardoor is de rek er helemaal uit. Omdat de voorspellingen van het Sociaal Cultureel Planbureau uitwijzen dat er het komende jaar weer meer kinderen jeugdzorg nodig zullen hebben, lukt het ons echt niet meer om garanties af te geven.

Natuurlijk begrijp ik dat er gelet op de enorme bezuinigingen geen extra geld komt voor de jeugdzorg en natuurlijk zal ik alles doen om me maximaal in te zetten voor de kinderen in onze provincie, maar dan moet er ook begrip zijn dat we geen harde garanties meer af kunnen geven.

Staatssecretaris Veldhuijzen bleef in de Tweede Kamer echter vasthouden aan de het feit dat de provincies wel garanties moeten geven. Vervolgens ging het over waar de staatssecretaris zelf door de Kamer op afgerekend zou kunnen worden. De reactie van de staatssecretaris was opmerkelijk. De staatssecretaris gaf aan haar politieke lot niet, zoals Minister Rouvoet dat voorheen wel deed, aan de wachtlijsten te verbinden. Immers, zo zei ze, bij wachtlijsten spelen zoveel factoren een rol dat je daar nooit vooraf garanties over kan geven...

Ik kijk uit naar het volgende overleg met de Staatssecretaris.

Tot ziens.

2 opmerkingen:

 1. Wow, 17% meer kinderen helpen met hetzelfde budget is een fantastisch resultaat en complimenten waard.
  Maar vanwaar de stelling dat 'de rek eruit is'? Blijven innoveren & blijven geloven dat het beter kan (en moet geloof ik) is enorm belangrijk.
  Uit ervaring weet ik dat zorglogistieke kennis en ervaringen nog weinig worden gebruikt in de jeugdzorg. Daar liggen kansen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Ewoud.

  Bedankt voor je reactie. Ik ben het erg met je eens dat we moeten blijven innoveren. Op slimme manieren bedenken hoe het allemaal nog beter kan. Dat neemt niet weg dat de huidige wetgeving ons daarbij fors in de weg zit. Daarom zijn wij ook voorstander van de overdracht naar de gemeenten en de bijbehorende nieuwe wet. In die nieuwe situatie kunnen de gemeenten enorme slagen maken die tot nu toe helemaal niet mogelijk zijn. Dit proces lijkt te stagneren en is daarmee de grootste bedreiging voor de kwaliteit vd Jeugdzorg.

  Ondertussen doen de provincie echt alles dat de steeds groeiende groep jongeren wordt geholpen. Maar harde garanties geven is net een stap te ver.

  BeantwoordenVerwijderen