vrijdag 4 mei 2012

Airgunners

Er stonden een paar duizend mensen en toch was het twee minuten helemaal stil, vanavond op De Rede in het centrum van Dronten. Ik mocht de provincie Flevoland vertegenwoordigen een krans leggen bij een van de meest bijzondere dodenherdenkingen die ik tot nu toe meemaakte. De herdenking in Dronten is o.a. zo bijzonder vanwege de aanwezigheid van Airgunners. Dit zijn veteranen die tijdens de tweede wereldoorlog vanuit hun geschutskoepels probeerden de bommenwerpers te verdedigen tegen vijandelijk vuur. Ze zijn de eregasten van de gemeente Dronten. De Britse Airgunners hebben een speciale band met Dronten. Meer informatie daarover kunt u hier lezen op de site van het Nieuwland Erfgoedcentrum. Zij komen jaarlijks speciaal voor deze herdenking uit Groot-BrittanniĆ«. Vanavond waren er 18 mannen van gevorderde leeftijd de Noordzee overgestoken. De oudste was maar liefst 92 jaar.

Naast Airgunners waren in Dronten ook vertegenwoordigers van verschillende buitenlandse ambassades en vertegenwoordigers van de Nederlandse krijgsmacht aanwezig. Dat alles gaf de herdenking in deze gemeente een internationaal tintje.

Na twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus kwamen er 4 vliegtuigen in formatie laag over het plein vliegen. Zij volgden na een flight pass van een oude Lancaster, eerder vandaag. De dodenherdenking eindigde met een Airgunnersgala in de Meerpaal. Zoals ik al zei, het was een bijzondere gebeurtenis.

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten