In het regeerakkoord van het kabinet Rutte 2 heeft het gebied van de Noordoostpolder en bijzondere positie gekregen. Hoewel minister Plasterk het gebied voorlopig zal indelen bij de nieuwe randstadprovincie wil hij daar nog een keer over praten voor hij het wetsvoorstel naar de kamer gaat sturen.
Het gemeentebestuur van Noordoostpolder heeft de handschoen opgepakt en voert momenteel gesprekken met haar inwoners. In een ronde langs alle dorpen luistert het bestuur naar haar inwoners.
Vanavond ben ik de Ketelbrug over gegaan om in 'De Goede Aanloop' in Tollebeek mee te luisteren bij zo'n bijeenkomst. Er was een levendige discussie waarbij duidelijk werd gemaakt dat het gesprek over veel meer onderwerpen moet gaan dan alleen minder overheid, zoals Plasterk eigenlijk wil. Het gesprek ging vooral over wat zo'n fusie zou betekenen voor de toekomst van het gebied en de toekomst van de mensen in dat gebied. De plannen van het kabinet maakt mensen onzeker over die toekomst. Dat de verandering van provinciegrenzen gevolgen heeft weten de inwoners van de Noordoostpolder als geen ander. Ooit behoorde het gebied immers tot Overijssel. De aanwezigen spraken weinig lovende woorden over die tijd.
Het was nuttig om deze avond mee te maken. Het was voor mij een bevestiging van onze stelling dat de discussie met het kabinet vooral moet gaan over de toekomst van het gebied en haar inwoners. Daar heb ik de minister tot nu toe nog niet over gehoord.
De aanwezige bewoners konden vanavond ook stemmen over stellingen. Op de stelling Flevoland moet gewoon blijven stemde bijna 80% van de Tollebekers gewoon 'eens'.
Ik kijk met veel belangstelling uit naar de conclusie die de gemeentebestuurders van de Noordoostpolder trekken als straks de rondgang langs de dorpen is afgerond.
Voor meer informatie over vanavond kunt u ook nog terecht op www.tollebeek.nl
Voor meer informatie over vanavond kunt u ook nog terecht op www.tollebeek.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten