Vanmorgen spraken we in de wekelijkse collegevergadering over de voor- en nadelen van een provinciaal referendum. Provinciale Staten hebben aan ons gevraagd om informatie te verstrekken over verschillende mogelijkheden om de mening van onze inwoners te onderzoeken. Een aantal fracties in Provinciale Staten pleiten voor een referendum om de plannen van het kabinet voor de nieuwe superprovincie aan de inwoners voor te leggen. In de notitie die we nu voor de Staten hebben gemaakt gaan we in op de kenmerken, voors en tegens van zowel een referendum als een uitgebreide opiniepeiling.
Voorbeelden van opiniepeilingen zien we bijna dagelijks in de media, ik denk bijvoorbeeld aan de peiling van EenVandaag over de superprovincie die gisteren in het nieuws was. Een referendum wordt veel minder vaak gebruikt. Zo'n referendum is zelfs in de geschiedenis nog nooit door een provincie gehouden.
Er zijn grote verschillen tussen een opiniepeiling en een referendum. Zo is een peiling een methode waarmee je vrij uitgebreid kunt bevragen over opvattingen, geeft een referendum slechts antwoord op 1 ja/nee vraag. Daarmee is een referendum vaak een politiek instrument, en kan een uitgebreide peiling veel meer inzicht geven in verschillende meningen en achtergronden. Een opiniepeiling kan op ieder moment gehouden worden, voor een referendum moet een ingewikkelde procedure worden doorlopen die vooraf in een verordening wordt vastgelegd.
Om verzekerd te zijn van een goede opkomst wordt een referendum wordt vaak gekoppeld aan een bestaande verkiezingsdag, bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen. Daardoor kan het referendum de uitkomst van die verkiezingen gaan beïnvloeden. Dat lijkt ongewenst omdat het onderwerp los staan van de gemeenteraden.
De Flevolandse gemeenten hebben de provincie laten weten dat zij geen voorstander zijn van een referendum bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Wel zouden een aantal gemeenten met ons samen willen werken bij de organisatie van een zeer uitgebreide opiniepeiling. Voor het college was dat een belangrijke reden om te adviseren een peiling te houden. Nu is het woord aan Provinciale Staten, want die zullen binnenkort een verstandig besluit moeten nemen. Nog even afwachten dus.
Tot ziens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten