vrijdag 5 augustus 2016

Veiligheidsgevoel

Heel Nederland heeft nu vakantie. Veel mensen zijn op pad.  In 2015 ging zo’n tweederde van Nederland op vakantie. Dit jaar is dat niet veel anders. Integendeel, onderzoek toont aan dat het aantal vakanties in 2016 nog wat stijgt, vanwege de positieve economische ontwikkeling. Ook blijkt dat mensen kiezen voor vakantiebestemmingen die als veilig worden ervaren. Veiligheid is voor ons allemaal een groot goed.

Dat geldt niet alleen in de vakantie. Juist in onze eigen buurt willen we veilig zijn en ons veilig voelen. En gelukkig voelt zo’n 90% van onze inwoners zich nooit of zelden onveilig. Gemeente, politie, en andere organisaties werken er samen hard aan om Stichtse Vecht zo veilig mogelijk te houden. Daarbij heeft de veiligheid in de buurt prioriteit. Het gaat dan onder andere om alcohol- en drugspreventie bij de jeugd, om de aanpak van jongeren die overlast veroorzaken, om het voorkomen van woninginbraken, auto-inbraken of fietsendiefstal en het voorkomen van verkeersonveiligheid.   

Ons motto is ”Samen werken aan Veiligheid”. Juist het samen doen, is belangrijk voor de veiligheidsaanpak. En dan doel ik niet alleen op de samenwerking van professionals, maar juist ook over de inzet van u als inwoner. Ook u kunt veel doen om Stichtse Vecht veilig te houden. Daar zijn al goede voorbeelden van.

Zo is in 2014  de eerste whatsappgroep opgericht. Dit zijn er nu inmiddels meer dan vijfentwintig! In een whatsappgroep zijn mensen die in dezelfde buurt wonen digitaal met elkaar verbonden. Als iemand uit de groep een verdachte situatie signaleert, wordt als eerste nummer 1-1-2 gebeld. De melder deelt de situatie ook met de mensen in de whatsappgroep. Door elkaar te informeren kan erger worden voorkomen. De whatsappgroepen kunnen altijd nieuwe leden gebruiken. Heeft u belangstelling, meldt u aan via  samenwerkenaanveiligheid@stichtsevecht.nl.

Bovendien nemen 6.200 inwoners deel aan Burgernet. Burgernet wordt ingezet bij inbraak, doorrijden na een aanrijding, een beroving of bij vermiste personen. Als burgertnetdeelnemer ontvangt u in dergelijke situaties een bericht (via sms, app of twitter) met het verzoek in uw buurt uit te kijken naar personen of auto’s. Heeft u informatie, dan kunt u bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011.
Heeft u interesse om mee te werken aan Burgernet, meldt u zich dan aan op www.burgernet.nl. Als u de 6300ste deelnemer bent, wint u een dagje op pad met een politieagent om te kijken hoe veiligheidszaken worden opgelost in onze gemeente.

Bent u weg deze zomer? Onthoud dan dat de vakantietijd een toptijd is voor inbrekers. Daarom is het goed om zelf maatregelen te nemen:
·       Zorg ervoor dat uw huis een bewoonde indruk maakt.
·       Laat de buren weten dat u op vakantie gaat.
·       Laat de brievenbus regelmatig legen en de post neerleggen op een plek die van buiten niet zichtbaar is.
·       Zorg ervoor dat de boodschap op uw antwoordapparaat niet verraadt dat u lang weg bent.
·       Zet waardevolle spullen zoals lcd- en plasmaschermen, laptops en computers uit het zicht.
·       Sluit ramen en deuren goed af: beneden, boven en ook de garage. Haal sleutels uit het slot.
·       Leg geld, waardevolle papieren en/of sieraden in een kluis, bijvoorbeeld bij de bank.
·       Berg gereedschap, vuilcontainers en ladders op.

Samen maken we Stichtse Vecht veilig. Een veilige en fijne vakantie nog!

Tot ziens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten